НОВИНИ

След състезание по грамотност: младите масово не знаят къде се пише "й"

Малкото на брой часове по български език в училище са причина българинът да не владее добре правописните правила, това казаха днес организаторите на националната кампания "Бъди грамотен".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:35, 14.03.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Те от години настояват предметът да се учи и в горния курс. Като най-често допусканите правописни грешки се определят изписването на И-кратко вместо И, и неправилното използване на пълния и краткия член. Днес за седми пореден път се проведе студентски правописен маратон като част от кампанията "Бъди грамотен".

В състезанието участваха три отбора - студенти от Софийския университет, УНСС и Нов български университет. Те отговаряха на 90 въпроси - в кои от думите има правописни грешки, кои думи са синоними, в кои изречения са допуснати пунктуационни грешки.

За това, че студентите бяха подготвени, спор няма - какви обаче според тях са най-често допусканите грешки?

Основна грешка, която мъчи младите хора е, че пишат й вместо и.

Тодор Иванов, студент в СУ: Моето обяснение е, че все повече млади хора не пишат на български език, а пишат на фонетичен английски, което автоматично прогресира и когато пишат на български не знаят каква е нормата, правилото за правопис на думите.
Васил Струнджев, студент в НБУ: Масово срещам грешки с неправилната употреба на пълен член в мъжки род, който се слага така своеволно или се избягва и се замества с кратък член.

Грешки често се допускат и при употребата на двойни съгласни, почти неконтролируеми вече са и пунктуационните грешки. Какво е решението? Експертите настояват да се увеличи броят на часовете по български език и предметът да се учи и в горния курс.

Евелина Гечева, управител на образователен портал "Академика БГ": Когато дойде време за матура, изпитваме децата за граматическите правила, а междувременно от 8 до 12 клас те граматика почти не учат, тоест ние ги изпитваме доста подло.

И още предложения - по-просто написани учебници и опростени граматически правила, които според експертите сега като че ли са умишлено усложнени.

Евелина Гечева, управител на образователен портал "Академика БГ": На мен лично ми е много трудно да обясня защо "вкъщи" се пише слято, а "у дома" разделно. Трябва да обясняваме, че "въстание" вече се пише само със " с", тоест "з" -то изпадна някъде през годините.

Последният речник на българския книжовен език е пълен с противоречия, което е недопустимо, смятат още организаторите на "Бъди грамотен".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биячите от Околовръстното са готови да признаят вината си
Биячите от Околовръстното са готови да признаят вината си
Предприемачът Дачев: Политиците имат рефлекс за самосъхранение
Предприемачът Дачев: Политиците имат рефлекс за самосъхранение