НОВИНИ

След стрелбата в Питсбърг: Жертвите са 11, сред тях няма деца

Жертвите на стрелбата в синагога в американския град Питсбърг вече са 11, сред тях няма деца. Срещу нападателя - 46-годишният Робърт Бауърс, са повдигнати 29 обвинения. Основната версия на разследващите е, че става дума за престъпление от омраза. Американският президент Доналд Тръмп осъди случилото се и заяви, че ще посети Питсбърг. Световни лидери също заклеймиха стрелбата и изказаха съболезнования на семействата на жертвите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:34, 28.10.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Жителите на Питсбърг са в шок от стрелбата в местна синагога. Ужасът и сълзите започват да отстъпват място на огромното притеснение - зачестилите тежки инциденти, езикът на омразата, поляризирането на обществото. Всичко това кара местните да приемат нападението още по-тежко.

В събота сутрин, по време на служба, в синагогата с поетичнито име "Дървото на живота", с викове "Всички евреи трябва да умрат", нахлува 46-годишният Робърт Бауърс и открива огън. Според предварителната информация е имал пушка и поне два пистолета. Убива 11 души, ранява още 6, четирима от тях полицаи. Ранен е и сам се предава на полицията.

Боб Джоунс, агент на ФБР: "Това е най-ужасяващото местопрестъпление, на което съм бил за 22 години работа във ФБР. Вярващите, дошли на мирна служба в синагогата, са били брутално убити. Единствено и само заради вероизповеданието си."

;

Разследването на мотивите на Бауърс продължава. Предполага, че става дума за човек с крайни антисемитски възгледи. Профилите му в социалните мрежи са пълни с подобно съдържание. Смята се, че е действал сам. Бил е тих и и почти незабележим, според съседите си.

Крис Хол, съсед на стрелеца: "Най-ужасяващото е колко всъщност нормален изглеждаше той..."

Часове след стрелбата в Питсбърг се проведе бдение в памет на жертвите. Хората все още се опитваха да проумеят случилото се.

Линда Мартин, жител на Питсбърг: "Ние трябва да спрем това. Лидерите ни трябва да го спрат! Трябва кураж, за да се направи, а лидерите ни не правят нищо. Вече е прекалено... Ние сме цивилизовано общество."
Синди Дежнингс, жител на Питсбърг: "Мисля, че политиците, които са начело на страната ни в момента, насърчават насилието. Това трябва да спре!"

Според еврейска неправителствена организация, това е най-смъртоносното престъпление срещу еврейската общност в историята на САЩ. По нареждане на президента Тръмп знамената на федералните здания в Съединените щати да бъдат наполовина спуснати и ще останат така до 31 октомври в знака на почит към паметта на жертвите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация
Велислава Кръстева: ДПС настоява за отстраняване на Валери Симеонов от властта
Велислава Кръстева: ДПС настоява за отстраняване на Валери Симеонов от властта