НОВИНИ

След трагедията в Далас

Боеприпаси, взривни вещества и оръжия са открити в дома на един от виновните за трагедията в Далас. Освен вълна на съпричастност, случилото се провокира и насилие над органите на реда. За по-малко от 24 часа са простреляни 3-ма полицаи.

bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 09.07.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Мика Джонсън, на 25, служил в Афганистан - това е един от мъжете, отговорни за смъртта на 5-ма полицаи в Далас. Той е с чисто криминално минало, няма връзки с терористични групировки. Джонсън беше ликвидиран с помощта на робот с експлозиви, след няколко часови неуспешни преговори с полицията.

Майк Роулингс, кмет на Далас
"Той ни навреди, но ние му върнахме със същото. Вярвам, че градът вече е в безопасност, заподозреният е ликвидиран, а ние можем да продължим да се възстановяваме. А част от това е огромната подкрепа, която получаваме."

Полицаите в цялата страна показват съпричастност към случилото се и казват, че все още не могат да го осъзнаят.

Алберт Санчез, детектив в Даласката полиция
"Хубаво е, че всичките ми братя и сестри в синьо, и не само в полицията в Далас. Виждате го в цялата страна, когато трагедията се случи, ние заставаме зад хората си. Заставаме зад нашите братя и сестри, и се борим. И продължаваме напред, напред като по-силна общност, като по-силно полицейско управление! "

През изминалата нощ емблематични сгради в Далас бяха осветени в синьо знак на почит към загиналите.

Огромна е и загубата за семействата на жертвите. Един от загиналите 32 годишният Патрик Замарипа, баща на 2 годишно момиченце, ветеран от Ирак.

Рик Замарипа, баща на един от загиналите полицаи
"Това е безмислено, искам всички - нека всички се разбираме. Няма значение какъв си - черен, бял, зелен, лилав - нека се разбираме. Това трябва да спре. Моят син плати най-високата цената за това, че пазеше хората."

Президентът Барак Обама ще съкрати визитата си в Европа, за да посети Далас. А Съединените щати са заляти от протести срещу убийствата на чернокожи от последната седмица. Шествия имаше в Атланта, Ню Орлеанс, Хюстън, Сан Франциско. В Батън Руж, където се случи една от стрелбите демонстрантите се разбраха с полицията и се разпръснаха доброволно. В Ню Йорк се стигна до кратки сблъсъци, но като цяло протестите са мирни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чествания на годишнината от геноцида в Сребреница
Чествания на годишнината от геноцида в Сребреница
Лятна академия за деца в Гоце Делчев
Лятна академия за деца в Гоце Делчев