НОВИНИ

След трусовете в Еквадор и Япония

В Япония и Еквадор продължават да търсят оцелели от катастрофалните земетресения, ударили двете страни в събота. Трусът беше втори в един и същи район за Страната на изгряващото Слънце, която бе разлюляна и в четвъртък. 42-ма души загинаха на остров Кюшу, ранените са над хиляда и сто. Жертвите в Еквадор са вече 350, но властите предупредиха, че равносметката вероятно ще се окаже още по-тежка. И в двете страни вторичните трусове не стихват.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:15, 18.04.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Спасителни екипи и цели семейства трескаво търсят хора под отломките в Еквадор след труса от събота вечер с магнитут 7,8 по Рихтер. Най-близо до епицентъра са северозападните крайбрежни райони като провинция Манаби. В страната е обявено извънредно положение. В зоната на бедствие са изпратени 10 хиляди войници и 3 500 полицаи. Президентът Рафаел Кореа прекъсна посещение в Италия за да отиде при пострадалите.

Рафаел Кореа - президент на Еквадор: Опасявам се, че жертвите ще нарастват, продължаваме да разчистваме и да се надяваме на оцелели. Първите часове са критични. При много от отломките има признаци на живот и това е наш приоритет.

Само в Педерналес прогнозите са за 400 жертви. Целият град е изравнен със земята, включително хотели с туристи. Съобщава се и за мародерство.

В Портовиехо с население 300 хиляди души спасители разчистват останките от 6 етажен хотел. Стотина обитатели на местния затвор са избягали след рухването на стените му. Градът е без ток. Регистрирани са над 130 вторични труса.

- Усещаше се така, сякаш няма да свърши. Още не знам нищо за брат ми.

Няма връзка между бедствията в Еквадор и южна Япония, обявиха учени. Трусът от 7,3 по Рихтер в азиатската страна е причинен от хоризонтални измествания до метър и осемдесет сантиметра по протежение на разлома Футугава, който вероятно се оказа по-дълъг от досегашните оценки в посока на тежко пострадалото селище Минами Асо. Там се образува и земно свлачище.

Шинзо Абе - премиер на Япония: Все още има хора в неизвестност, така че продължим да даваме всичко от себе си в спасителните работи.

В префектура Кумамото са евакуирани 110 хиляди души.

- Страхувам се да не удари нов голям трус.

25 хиляди са мобилизирани в спасителните работи в десетките разруши села в Кумамото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Продължават вторичните трусове в Нова Загора
​Продължават вторичните трусове в Нова Загора
На избори ще гласуваме не от 6, а от 7 часа сутринта
На избори ще гласуваме не от 6, а от 7 часа сутринта