НОВИНИ

След визитата на Ли Къцян: Китай иска да разшири инвестициите в България

Споразумение за кредитна линия от 1,5 млрд. евро за български фирми подписаха Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян. Средствата са от китайската банка и ще отидат за кредити с ниски лихви. Общо 10 споразумения бяха подписани след разговорите между Бойко Борисов и Ли Къцян в Министерския съвет. Китайският премиер заяви, че страната му иска да разшири инвестициите си в България.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:10, 06.07.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Първа визита на Ли Къцян в Европа в рамките на втория му премиерски мандат, с начало България. Той пристигна у нас с голяма правителствена делегация и близо 700 представители на китайския бизнес, с които ще участва утре в инициативата "16+1".

Повече от час българският премиер и китайският му колега са обсъждали по какви правила ще се работи оттук нататък за навлизане на нови китайски инвестиции у нас.

Бойко Борисов - министър-председател: До този момент опитвахме по китайския модел, разбират се двамата премиери и на следващия ден започва строителството.

Сега Китай се съгласи да следва европейските правила, което означава, че в трите големи проекта ще участва след прозрачни обществени поръчки и с възможно хибридно финансиране от европейски фирми и международни финансови институции.

Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китай: Най-важното и за нас е да спазваме пазарните правила и законите на ЕС. Европейските правила ще бъдат водещи както в България, така и във всички останали страни от Централна и Източна Европа.

В сферата на енергетиката Бойко Борисов подчерта, че Китай може да ни помогне с довеждането на проекта АЕЦ „Белене" да успешен край, тъй като работи с високотехнологични европейски компании. А Ли Къцян подчерта, че при китайско участие ще се ползва наличното оборудване за централата.

Двамата премиери коментираха и годишната среща на инициативата "16+1", която ще се проведе утре в София с участието на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Ли Къцян подчерта, че страната му подкрепя тази инициатива защото иска просперираща Европа и силно евро.

Бойко Борисов: Това не е геополитически съюз и не противоречи на никого. Целим не цепене на съюза, а всички страни да наваксат.

Не искаме да разделяме Европейския съюз защото разбираме, че е важен за глобалния просперитет, посочи и китайският премиер. Той обеща още по-голямо отваряне на китайските пазари за европейски компании.

След вечерята снощи в Националния исторически музей китайският премиер и съпругата му били силно впечатлени от Панагюрското съкровище, което е най-старото обработено злато в света.

Бойко Борисов: Наел съм го като рекламен агент на българското културно и историческо наследство.
Ли Къцян: Моля Ви, господа от китайските медии, покажете снимките на артефактите в София и разкажете за това обработено злато отпреди 7000 години, нека повече китайци дойдат в България.

Бойко Борисов е подарил на Ли Къцян копие от златния ритон в Панагюрското съкровище. Другият специален дар е българско знаме от съпругата на загиналия в Хималаите алпинист Боян Петров Радослава Ненова. Днес пред медиите Ли Къцян лично ѝ поднесе съболезнованията на китайското правителство. А тя му благодари, че заедно с Бойко Борисов са организирали издирвателната акция за Петров. При нея за първи път Китай допусна чуждестранни хеликоптери да участват в издирвателни операции на негова територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна празникът на Сан Фермин в Памплона
Започна празникът на Сан Фермин в Памплона
Пилотът на падналия селскостопански самолет: Двигателят просто отказа
Пилотът на падналия селскостопански самолет: Двигателят просто отказа