НОВИНИ

Словашкият премиер изкара нощна смяна във фабрика

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо прекара 8-часова нощна смяна на монтажна линия във фабрика северно от Братислава. По този начин той прояви солидарност към работниците, които настояват за по-високи възнаграждения.

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 27.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Около 240 хиляди словаци полагат нощен труд. Към тях, макар и за една нощ, се присъедини министър-председателят на Словакия Роберт Фицо. Неговата осемчасова нощна смяна бе като доброволец във фабрика за производство на автомобилни части. Словашкото правителство подготвя закон за по-високо заплащане за нощния труд. Срещу това обаче се надигнаха гласове на несъгласие от страна на бизнеса.

Роберт Фицо, министър-председател на Словакия: Знам, че съпротивата на някои бизнесмени в Словакия срещу бонусите ще бъде огромна, но се надявам, че промените ще бъдат одобрени в парламента.

Според проекта за всеки час нощен труд към основното възнаграждение ще се добавя 1,40 евро премия. Досега работниците получаваха по 50 евроцента добавка за час нощен труд, което възлиза на една пета от законната минимална ставка. Проектът предвижда още работата в неделя да се заплаща двойно, а не с 50-процентно увеличение на договорената почасова ставка.

Растислав Машунка, вицепрезидент на работодателската асоциация: Ще направим анализи. Някои компании, например автомобилни или многонационални, изплащат бонуси за нощни смени. Това е стандартна практика, но тя бе прекъсната, когато настъпи кризата.

В края на седмицата предстои обсъждане на социалния пакет и допълнителното заплащане на нощния труд. Работодателите настояват премиерът Фицо също да присъства на дискусиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 2 с награда от форума Добрият пример на запад от София
БНТ 2 с награда от форума "Добрият пример на запад от София"
България и Турция възстановяват търговията на животни
България и Турция възстановяват търговията на животни