НОВИНИ

Словесен спор между Борисов и Радев за поста независим прокурор

Остри реплики тази вечер между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. По повод оставката, която обвинител номер 1 подаде, държавният глава каза пред БиТиВи, че преди да освободи Сотир Цацаров, ще изчака решението на ВСС.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:04, 11.12.2019 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Президентът заяви, че ще проследи внимателно дебатите за законодателните промени, по препоръка на Венецианската комисия за избор на независим прокурор, който да контролира дейността на главния прокурор. И че начинът на реализация на идеите на правителството за правосъдна и конституционна реформа не се припокриват с неговите, както и с тези на много хора за демократичност на законодателния процес.


;

Радев подчерта, че даже и представители на ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание. И там управляващите ще трябва да вземат отношение.

;

Президентът смята, че правителството полага усилия, но това трябва да става с подобряване на бизнес средата. Според него най-важният рейтинг за едно правителство е благополучието, благосъстоянието на гражданите. На коментарите на управляващите и премиера Бойко Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, че ГЕРБ управлява толкова добре, Румен Радев посочи, че не иска България да катастрофира от самодоволство, а иска да вървим напред и нагоре.

;

От своя страна премиерът Бойко Борисов отправи критики към президента, че ще инициира промени в конституцията за независимия прокурор. Борисов беше на честването на СДС за 30 години от създаване на партията.

Бойко Борисов, министър-председател: Той докато инициира, аз съм се срещнал със зам.-председателя на Венецианската комисия тук Филип Димитров, с председателя на Конституционния съд, пратил съм министъра на правосъдието при конституционните съдии предварително да му разтълкуват кое може и кое не може, за да вкараме питане, което да ни отговори на правилния въпрос. Ние не правим евтин пиар или ей така, за да може да се покажем. Ние сме свършили цялата работа. Аз съм инициаторът и извършителят на писмото до Жан-Клод Юнкер. Росен Плевнелиев се изпусна да каже генералски двубой за президентски избори. Никога не ме е интересувал този пост.
Бойко Борисов: Президент е този, който е обединител на нацията. Опозиционен лидер, който за 40 мин. не е казал една добра дума за държавата. Дори вече злобата му, вече омразата му до такава степен преливат, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер, и то опозиционен лидер с най-много власт в държавата - държавния глава и върховния главнокомандващ. Аз само първата минута гледах... и отидох да играя футбол, защото човек, който почне да говори от името на народа - такъв няма. Левски не си го е позволил.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преизчисляват данъчните оценки на имотите от догодина
Преизчисляват данъчните оценки на имотите от догодина
Приоритетите на Цацаров начело на КПКОНПИ
Приоритетите на Цацаров начело на КПКОНПИ