НОВИНИ

Словесна битка в социалните мрежи избухна между САЩ и Иран

Между Иран и САЩ избухна битка, но словесна и в Туитър. Иранският външен министър Джавад Зариф заяви, че заплахите на американския президент Доналд Тръмп няма да изплашат Иран. Междувременно в Червено море се проведе учение на американски военни кораби, което допълнително повиши напрежението в Персийския залив. Има ли смяна в тона на Тръмп и до къде ще стигне Техеран в действията си - отговорите следват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:08, 20.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света
"Ако Иран иска да се бие, това ще бъде официалният край на Иран. Никога не заплашвайте САЩ отново!"

Няколко часа по-късно в излъчено телевизионно интервю Тръмп каза, че няма да позволи на Иран да продължи да разработва ядрената си програма, но не иска конфликт. И добави, че войната струва пари и човешки животи. Думите на американския държавен глава бяха изтълкувани като смяна на резкия тон. В Техеран обаче не са на това мнение. В Туитър реагира министърът на външните работи на Иран - Джавад Зариф.

"Тръмп се опитва да постигне това, което Александър (Македонски), Чингисхан и други агресори не са успели. Иранците са устоявали хилядолетия, агресорите са изчезвали. Икономическият тероризъм и подигравките за геноцида няма да "сложат край на Иран". #НикогаНеЗаплашвай иранец. Опитай с уважение - работи!"

Действията и реакциите на Тръмп по казуса "Иран" показват като цяло непостоянния подход към външната политика. Резките обрати могат да бъдат изтълкувани грешно от Техеран и последствията могат да бъдат сериозни, предупредиха анализатори.

Междувременно в Червено и Арабско море самолетоносачът "Ейбрахам Линкълн" и десантният кораб "Киърсардж" извършиха серия маневри и учения. През последните дни САЩ значително увеличиха военното си присъствие в Персийския залив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Австрия всички министри от партията на Кикъл подадоха оставки
В Австрия всички министри от партията на Кикъл подадоха оставки
Реновират емблематичната улица Малко Търново в София
Реновират емблематичната улица "Малко Търново" в София