НОВИНИ

Има ли връзка между случая "Гебрев" и случая "Скрипал"?

Бизнесменът Емилиян Гебрев за момента не коментира нито изявленията на българските власти, нито публикацията в международния сайт за разследвания "Белингкат", която прави връзка със заподозрените за отравянето на Сергей Скрипал. Пред "По света и у нас" Гебрев заяви, че би говорил след заседанието на парламентарната комисия в сряда, която ще изслуша главния прокурор и шефовете на спецслужбите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 11.02.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Мотивът на Гебрев да поиска възобновяване на разследването за покушението срещу него е, че намира сходство в симптомите, които имал след отравянето, с тези на Скрипал.

Сергей Федотов е дошъл в България в края на април 2015 г. - ден преди да бъде отровен Емилиян Гебрев. Агентът на руското военно разузнаване е пристигнал с полет от Москва на летище Бургас, имал е билет за връщане в руската столица с полет от летище София.

Вечерта, когато е отровен Гебрев, според източници на "По света и у нас", Федотов е бил отседнал в хотел в столицата ни, но това не е бил "Кемпински". На следващия ден е напуснал страната ни през сухопътна граница и се е прибрал в Москва с полет от Истанбул.

Именно агентът Федотов е причина международният сайт за разследвания "Белингкат" да направи връзка между покушението над Гебрев и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Лондон през пролетта на 2018 г.

Федотов е третият заподозрян за случая "Скрипал", като другите двама Петров и Боширов са сочени за физически изпълнители на операцията.

"Белингкат" отбелязва, че при двете отравяния във Великобритания и България организацията на пътуванията на Федотов е идентична.

Според изданието мотив за посегатеството над Гебрев може да е това, че той продава военна продукция на Украйна или пък, че Русия има интерес към оръжейния му завод.

Според британските спецслужби Скрипал е отровен с "Новичок", а заподозрените за случая са работили под дипломатическо прикритие. Това стана повод в края на март миналата година 29 държави и НАТО да изгонят 156 руски дипломати.

В отговор Москва отзова 146 дипломати на реципрочен принцип. България тогава не отзова служители от руското посолство в София, като каза, че са необходими още доказателства, че службите на Кремъл стоят зад отравянето на Скрипал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите коментари по темата Скрипал-Гебрев
Политическите коментари по темата "Скрипал-Гебрев"
Сръбската опозиция с бойкот в парламента
Сръбската опозиция с бойкот в парламента