COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Случаят "Полфрийман": Възможно ли е покаянието?

Бившият заместник градски прокурор на София Роман Василев намира мотивите за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман за непълни. Василев е учуден, че съдебният състав не е изследвал цялостно поведението на осъдения за убийството на Монов от времето, в което е задържан и му е повдигнато обвинение до момента, в който е поискал предсрочно освобождаване. Василев е работил по разследването на убийството на Андрей Монов. С Роман Василев разговаря Иво Никодимов. Вижте кратък откъс от неговото интервю и коментар на криминалния психолог проф. Калин Гайдаров във видеото.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:45, 23.09.2019
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Мотивите, с които 2-ри състав на Апелативният съд в София освобождава предсрочно Джок Полфрийман са непълни, категоричен е Роман Василев, който е работил по разследването на убийството на Андрей Монов.

Роман Василев, бивш заместник градски прокурор на София: Ако върнете назад, може да видите неговото арогантно поведение. Пример е репликата: "мен ме осъди най-корумпираният съд в една корумпирана държава". Неговото поведение по време на досъдебното производство - скачането, обиждането на състава на съда. Това би трябвало до влезе като основание в мотивите на съда. Това нещо виждам, че го няма.В мотивите си апелативният съдебен състав с председател Калин Калпакчиев, обаче, се позовава на положителни характеристики от външни организации, както и от пастор и отец, които проповядват в затвора.

Според Роман Василев неубедителни са и доказателствата, с които съда се мотивира, че Полфрийман се е поправил и не представлява обществена опасност. Бившият прокурор обръща внимание, че поведението на австралиеца при първоначалното му задържане на 31 декември 2007 г. е предизвикало съдия Мими Петрова близо час да му обяснява, че няма как едно убийство да се оправдава с морални подбуди. И го сравнява с вчерашната реакция на Полфрийман при излизането от затвора.

Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов (крещи): "Благодаря на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора.
Роман Василев, бивш заместник градски прокурор на София: Това е същото поведение, което беше на мярката за неотклонение и през целия му престой в местата за лишаване от свобода и при освобождаването той е същият, какъвто си е бил.Според Василев дори и заличени, петте наказания на Джок Полфрийман, наложени докато е излежавал присъдата си, също трябва да бъдат анализирани при преценката на решението за предсрочно освобождаване от затвора.

Темата коментира в студиото на Сутрешен блок и проф. Калин Гайдаров, криминален психолог.


Проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: В дълбочина трябва да се проследи процесът, доколко в личността на този човек наистина са настъпили такива промени, които да го накарат да разбере смисъла - индивидуалния, социалния и междуличностния на това, което е направил, това е истинското поправяне, иначе декларации или просто ей така решения.

Според него, за да се поправи един човек в затвора и да е в полза на обществото, трябва да бъдат изпълнени редица условия.

Проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: Трябва да се промени средата в българските затвори. Това е една система, която е затворена във всякакъв смисъл на думата. Тя не позволява интервенции отвън, а отвътре малко или много ние не знаем какво става. При всички положения нещата не са благоприятни. Най-малкото за това говори процесът на ресоциализация, който е доста труден, да не кажем неефективен на хората, които са изтърпяли наказанието, което им е наложено ефективно, така че за да можем да кажем дали или не ние трябва да знаем какви са процесите, които се случват вътре, но при всички положения тази система има нужда от сериозна реформа.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Златоград направиха възстановка на стар пазар
В Златоград направиха възстановка на стар пазар
Президентът се срещна с българската общност в Ню Йорк
Президентът се срещна с българската общност в Ню Йорк