НОВИНИ

Случаят „Скрипал“: Русия гони допълнително над 50 британски дипломати

Така мисията на Лондон в Москва става колкото руската на Острова. Това е пореден епизод от размяната на удари заради кризата с натравянето на бившия шпионин Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:30, 31.03.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Към кризата се прибави и претърсване на самолет на Аерофлот на летище Хийтроу. Същевременно Лондон обмисля дали да предостави на Русия консулски достъп до Юлия Скрипал, която за разлика от баща си, бързо се подобрява.

Великобритания има един месец да съкрати дипломатическия си персонал в Русия до размера на руския на Острова. „Поискахме паритет, британците имат 50 души повече от нас“, обясни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Двете страни вече изгониха по 23-а дипломати.

Външното министерство на Великобритания заяви, че новата мярка е била очаквана в светлината на досегашното поведение на Русия.

;

29 страни изгониха 145 руски представители в знак на солидарност с Великобритания. Само от Съединените щати си тръгват 60. Москва отговори реципрочно, двете страни закриха консулствата си в Сиатъл и Санкт Петербург. Русия прогони на огледален принцип и 59 дипломати от други 23 страни, които подкрепиха британската позиция.

Москва определи солидарността като резултат от финансов и политически натиск на Вашингтон и Лондон и отново поиска достъп до Юлия Скрипал в болницата в Солсбъри. Руското посолство на Острова публикува списък от 27 въпроса към британските власти за здравословното ѝ състояние и прилаганото лечение.

;

Според посолството, нейната братовчедка Виктория би искала да я види. Юлия вече е в съзнание и контактна. Разглеждаме искането за консулски достъп в съответствие с международното вътрешното право, включително с правата и желанията на Юлия Скрипал, обяви „Форин офис“.

Нов повод за конфликт е снощното претърсване на машина на Аерофлот на летище Хийтроу преди полет Лондон-Москва. Британската страна го нарече рутинна практика срещу организираната престъпност и внасянето на вредни вещества като дрога, а също оръжие.

Виталий Митрофанов, пилот: Оставиха само мен на борда, целият екипаж беше свален и цялостно проверен. После влязоха в кабината, инспектираха всички люкове и поискаха да проверят техническите помещения с куче. Казах - няма проблем. Огледаха за около 2-3 минути, благодариха и напуснаха самолета. Не представиха нито документи, нито причини.

Москва поиска обяснения по случая и не изключи аналогични действия срещу британски авиопревозвачи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха криминална група в Китай, която прехвърляла смартфони с дронове
Разбиха криминална група в Китай, която прехвърляла смартфони с дронове
Японските вишни в България започнаха да цъфтят
Японските вишни в България започнаха да цъфтят