НОВИНИ

Герджиков: В 9 поръчки на Министерството на отбраната има индикатори за измама

Служебният премиер Огнян Герджиков представи в Министерския съвет обобщен доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждането на обществените поръчки. Докладът обобщава състоянието на административния капацитет на министерствата и изпълнението на техните функции с акцент на обществените поръчки.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 17.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

По думите на Герджиков, в част от тях не са установени съществени нарушения при провеждането на обществените поръчки. Това са министерството на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на социалното, на туризма, образованието и енергетика.

Има единични случаи на административни и технически пропуски, които като цяло не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури за възлагане на обществени поръчки. Там, където са установени нарушения, сигналите са изпратени до компетентните институции за последващи действия.

Пълният доклад от проверките ще бъде публикуван в понеделник, уточни Огнян Герджиков. Във връзка със сменените областни управители премиерът Герджиков съобщи:

"Поради зачестилите напоследък спекулации по смените на областните управители бих искал да подчертая, че освобождаването на областни управители и назначаването на нови бе осъществено изцяло в рамките на закона с решение на МС. От страна на правителството не са изпращани каквито и да било писма, адресирани до конкретни личности. Кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са публични".

;

Министерството на отбраната обаче през 2016 година е имало 113 обществени поръчки като са прекратени 31. От останалите 82 са открити нарушения в 45 процедури. От тях по девет процедури има индикатори за измами и други сериозни нарушения и са предадени на военна прокуратура, каза Герджиков.

В АПИ обществена поръчка за АМ "Хемус", проведена през 2015 г., включително и за поддръжката на тунелите "Ечемишка", "Витиня", "Топли дол", "Правешки хан" са открити нарушения.

В Министерство на икономиката има нарушения в залагане на дискриминационни текстове към участници в поръчките.

В Изпълнителна агенция за малките и средни предприятия е открито нарушение по провеждане на процедура при липса на конкуренция.

В Министерството на земеделието и храните има забавяне на стартирането на процедури, чието неизпълнение може да доведе до риск от спиране на европейски средства за страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янев: Армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години
Янев: Армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години
Румен Петков: Над 80% от кандидат-депутатите на АБВ са нови лица
Румен Петков: Над 80% от кандидат-депутатите на АБВ са нови лица