COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Служители на БАБХ протестираха пред Министерски съвет

Протест на служители от Агенцията по безопасност на храните. Те се събраха пред Министерския съвет с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:11, 04.12.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Протестиращите служители на Агецнията по храните останаха безмъвлни.

Вместо тях говориха организаторите на протеста. Поискаха догодина Агецнията по храните да разполага с бюджет от 105 милиона лева.

Анелия Иванова, председател на федерация "Земеделие и горско стопанство", КТ "Подкрепа": Основното ни искане е бюджетът на Агенцията да бъде отделен и ние да знаем, че тези средства са за безопасност по храните. За това,че тези хора ще си свършат работата.
Проф. Паскал Желязков - директор на Българската агенция по безопасност на храните: Не става така с искания от днес за утре. Това е известно на хората.

Работещите в Агенцията по храните искат 40% по-високи заплати догодина.

Анелия Иванова - председател на федерация "Земеделие и горско стопанство", КТ "Подкрепа": Ветеринарни специалисти, доктори, агрономи, лаборанти получават 800 -1000 лева. Това е унизително ниско заплащане.
Проф. Паскал Желязков - директор на Българската агенция по безопасност на храните: Парите не достигат не само в нашата служба. Парите не достигат на много места, но така или иначе средствата, които са необходими за функционирането на агенцията, ги има.

Недоволните, обаче са на друго мнение.

Анелия Иванова - председател на федерация "Земеделие и горско стопанство", КТ "Подкрепа": Няма консумативи, няма диагностикуми. Не може да се свърши профилактиката на животните.
Десислава Танева - министър на земеделието, храните и горите: Всеки може да представи подобни искания и във всяко едно такова искане могат да се намерят основания. Но всеки може да се разпростира според възможностите си.

Танева каза, че в бюджета за догодина са заложени 10 милиона лева повече за увеличение на заплатите на служителите агенцията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Сен Лоран" представи колекция есен-зима в Париж
"Сен Лоран" представи колекция есен-зима в Париж
Затопляне през почивните дни
Затопляне през почивните дни