НОВИНИ

​Служители на ГДБОП са участвали в мащабна международна спецоперация

Служители на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол, под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали в международна полицейска операция "ARTERO", съобщи пресцентърът на МВР. Акцията е била насочена срещу организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотични вещества, изнудване, измами и пране на пари.

bnt avatar logo
от БТА
12:53, 12.05.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
​служители гдбоп участвали мащабна международна спецоперация

Установено е, че групата се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани. Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС. Участниците в групата изградили и иновативен механизъм за "изпиране" на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути.

При полицейски действия на територията на България и Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството. Запорирани са банкови сметки, движимо и недвижимо имущество. На територията на България и Кралство Испания са задържани 16 души, съпричастни към престъпната дейност. Работа по случая продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В Сунио започна нов кръг преговори за името на Македония​
​В Сунио започна нов кръг преговори за името на Македония​
Без следа: ​Алпинистът Боян Петров не е открит в Лагер 2 на връх Шиша Пангма​
Без следа: ​Алпинистът Боян Петров не е открит в Лагер 2 на връх Шиша Пангма​