НОВИНИ

Служители на летище "София" протестираха срещу отдаването му на концесия

Служители на летище София излязоха на протест срещу отдаването му на концесия. Според тях сделката е неизгодна за държавата. Притесняват се, че ще загубят работните си места. От ръководството на летището напомниха, че има подписан колективен трудов договор и концесионерът е задължен да се съобрази с него.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:30, 30.01.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Габриела работи на летището от 30 години. На протеста е, защото не вярва, че работното й място е защитено.

Габриела Маринова: "Смущава ме неяснотата, която е по повод концесията. Искаме сигурност за работниците, за себе си."

Заради протеста ръководството на летище София даде извънредна пресконференция.

Христо Щерионов, изп. директор на Летище "София": "Не може да се каже, че не са защитени правата на работниците и служителите, концесионерът встъпва със задълженията си по КТД."

Колективният трудов договор обаче не гарантира запазване на работните места, смятат от Асоциацията на работещите в транспорта, които са организатори на протеста. Според тях няма законова пречка бъдещият концесионер да направи съкращения. Министерството на транспорта не е включило в условията на концесията програма за трудова заетост.

Стефка Станкова, председател на Асоциацията на работещите в транспорта: "Голяма част от дейностите ще ги отдаде на външна фирма, защото е по-изгодно и от 2192 души към май месец, на летище София ще останат да работят 250 човека."

Притеснително според протестиращите е, че основното изискване за концесията е не визията за развитие на летището, а кой ще плати най-много пари. Исканите 550 милиона лева без ДДС определиха като твърде малко, тъй като през годините печалбата на летището е достигала 30 милиона. Миналата година обаче е едва 5 и според тях е следствие на лош мениджмънт. От летището контрираха, че приходите са спаднали след влизането ни в Европейския съюз и заради конкуренцията на наземните оператори и доставчици на гориво. Тази година печалбата е вече близо 10 милиона.

Христо Щерионов, изп. директор на Летище "София": "Заради добрия мениджмънт миналата година имаме 22% увеличение на пътниците и това се отрази върху печалбата."

Преди дни за пореден път бе удължен срокът за подаване на оферти. Новата дата е през май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 3 милиона лева за по-добри условия за живот в благоевградски села
Над 3 милиона лева за по-добри условия за живот в благоевградски села
L.A. балет направи програма с български хора̀
L.A. балет направи програма с български хора̀