COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Служители на МВР излизат на протест на професионалния си празник

Служителите на МВР излизат на протест пред Министерския съвет на професионалния си празник. Протестът е подкрепен и от Българския лекарски съюз и КТ"Подкрепа". Служителите на затворите се оплакват от недостатъчния щат, което натоварва допълнително работещите в системата. Те настояват за достойни условия на труд и повишаване на заплащането на нощния труд.

от БНТ
12:02, 05.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Вергил Христов - зам.-председател на УС на Синдиката на МВР: От 2007 година насам ставката не е променяна. Според нас е малка, дори обидна. Искаме да стане поне 2.50. Разбира се сме отворени за преговори. Аз съм сигурен, че пари могат да се намерят защото реално те не са много. Ние сме изчислили, че 40 млн. на година ще бъдат достатъчни.
Ясен Тодоров - зам.-председател на УС на ССЗБ: В затворите с това незалагане на дежурство се получава така, че нощните смени са по-малко от дневните. Имахме обещани ангажименти от предишното ръководство на Министерство на правосъдието за разширяване на щата. Към днешна дата новото ръководство не подхожда и не тръгва тази работна група.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Има основания за протест , вече конкретните параметри наистина трябва да се договорят и да се съобразят с възможностите. Свидетели сте, че последните две години наистина доста се повишиха заплатите в министерството, близо с 30%. Когато станах министър обсъждахме как да бъде разпределено 10 процентното увеличение. Тогава предложих с част от тези пари да се компенсира нощния труд.

Министър Маринов допълни, че се надява да се осигурят средства, с които да се увеличи заплащането на нощния труд в министерството. МВР отбеляза 140-тата година от създаването си с водосвет и парад пред паметника на Незнайния войн в столицата. Вътрешният министър поздрави всички служители и ги призова да работят в името на обществото и на сигурността.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Във Великобритания въведоха системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус
Във Великобритания въведоха системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус
Веселина Кацарова ще открие „Музикални празници Емил Чакъров
Веселина Кацарова ще открие „Музикални празници Емил Чакъров"