Надзиратели от цялата страна отново излязоха на протест

Служители на затворите и съдебна охрана излязоха на втори национален протест под мотото "Европа и за нас". Месеци наред с демонстрации пред затворите и съдебните сгради в цялата страна те изразяват недоволството си от ниските заплати, лошите условия на труд и недостига на служители в сектора. Протестиращите се оплакаха от липсата на диалог с министъра на правосъдието Цецка Цачева и поискаха среща с премиера Борисов. Следващият голям протест е насрочен за 26-ти март, когато на посещение у нас идват министрите на правосъдието на страните членки на ЕС.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
преди 2 години
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Протестът в София започна, след като надзирателите символично оставиха ключовете от българските затвори пред сградата на Министерството на правосъдието. След това бяха изсипани стотинки, локум и семки в знак на несъгласие с предложените 5% над заплатите.

Георги Стоянов:,,Искаме да покажем, че тези пари, които ни бяха отпуснати, са точно пари за семки. 30 лева е подигравка за държавен служител."

Протестиращите закачиха част от плакатите си и пред финансовото министерство. След това ги пуснаха с балони в небето. Шествието завърши през Министерския съвет, където синдикатите се опитаха да депозират писмо с искане за среща с премиера Борисов, но бяха спрени от охраната.

Радослав Мартинчев, член на Синдиката на служителите в затворите в България: ,,Това социално недоволство, това социално напрежение, това ескалиране, трябва да бъде решено. Срам и позор за управлението на България."

Пред прозорците на властта надзирателите отново напомниха, че искат 20-процентно увеличение на заплатите и и по-добри условия на труд.

Иван Коцев: ,,Обидна е самата липса на отношение. Искаме изравняване на плащанията в сектора. Настояваме, това е наше законно право.

Тотка Николова: ,,Основната ни заплата след пет процентното увеличение е 718 лева."

Протестиращите настояват и за нови щатни бройки заради липсата на достатъчно хора.

Антоанета Стойкова: ,,Сигурността остава на второ място. Не ни достигат хора, за да бъдем пуснати в отпуска. Аз например имам 80 дни отпуска."

Протестите на надзирателите ще продължат докато всичките им искания не бъдат изпълнени.

Топ 24
Най-четени