COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сълзотворен газ срещу демонстранти в Париж, протестите се разгарят

Сблъсъци и хаос, подпалени коли и сълзотворен газ изпълниха центъра на Париж в третия уикенд от протестите на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата. Във френската столица бяха разположени около 5000 полицаи. Задържани са над 200 души. Има 80 ранени, сред които и полицаи. Бяха затворени около 20 станции на метрото. За пореден път вандалите дадоха тон на протестите. Премиерът Едуар Филип съобщи, че в цяла Франция са протестирали около 36 000 души.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:12, 01.12.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция излизат от контрол. Днес сблъсъците с полицията започнаха още преди официалното начало на демонстрацията в центъра на Париж, където полицията отцепи част от Шанз-Елизе.

В района около Триумфалната арка се струпаха около 5500 души. Много магазини, банки и кафенета бяха предпазили витрините си далече преди да се разрази битката с камъни, палежи и барикади, предизвикана главно от младежи с качулки и маски. Сред тях бяха разпознати групи от крайната левица и крайната десница.

Едуар Филип, премиер на Франция: Силите на реда бяха атакувани и казаха, че рядко са виждали такова ниво на насилие.

Протестите на "жълтите жилетки" се организират в социалните мрежи и прераснаха в недоволство от поскъпването на живота. Обект на гнева е икономическата политика на президента Еманюел Макрон. Движението няма известни лидери, нито ясно формулирани искания, но печели обществена подкрепа.

Днес в протест, край Антиб, в Южна Франция, участваха около 300 пожарникари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки
Синдикати и работодатели vs. ниското ДДС. Искат Тристранка и мерки
​Приютът в Русе вече е препълнен с бездомни хора
​Приютът в Русе вече е препълнен с бездомни хора