След протест сменят отново мястото за загробване на животните от свинекомплекса в русенското село Караманово. 4500 животни ще бъдат унищожени.

Караманово, Ценово

Смъртността в свинефермата се увеличава и назрява спешна нужда труповете да се загробват. Първоначално одобреното място категорично бе отхвърлено от местните хора, защото наблизо има питейна вода и чешма, която се ползва активно. Снощи до късно и днес от тъмни зори се действа спешно, за да бъде избрано друго място.

Първият изкоп вече е запълнен с пръст. Хората от дълги години ползват водата от тази чешма за пиене. Изборът на мястото е съгласуван с всички възможни институции.

Д-р Георги Дяков - директор на ОДБХ - Русе: За всички експерти, които са подписали протокола, включително и кметът на общината, към тоя момент е нямало проблем. И за момента даже не е проблемна ситуацията, но се създаде едно обществено напрежение... и в тая връзка се пристъпи към определяне на нов терен.

Новият терен е избран преди часове. Оказва се обаче, че той не удовлетворява стопаните на свинекомплекса, които отговарят за загробването.

Бисер Блажев - кмет на с. Караманово: Намерихме ново място, което беше съобразено с всички изисквания, където обаче самият собственик на прасетата не е доволен. Просто мястото е малко по-стръмно и не може да се качи с машините.

Очаква се в момента всички окончателно да се споразумеят за избор на място и спешно да започне загробването на труповете.

От Агенцията по безопасност на храните категорично отрекоха да има проблеми с местата, където са загробени животински трупове в русенско - като неприятни миризми например или опасност от зараза. Местата се обезвреждат по определените норми и се охраняват. Предстои да бъдат поставени и предпазни огради.

Определят ново място за загробване на прасетата от Караманово

Определят ново място за загробване на прасетата от Караманово

Днес ще бъде определено ново място за загробване на животните от свинекомплекса в русенското село Караманово, където беше установена Африканска чума п...