НОВИНИ

Смесени реакции след присъдата на Ратко Младич

Доживотен затвор получи генерал Ратко Младич - командващият сръбските сили по време на войната в Босна в средата на 90-те. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия го призна за виновен по 10 от 11 обвинения срещу него - за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Новината предизвика смесени емоции в Сараево.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:44, 23.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

В Сараево приветстваха новината за доживотната присъда на Ратко Младич. В столицата на Босна и Херцеговина, която бе под обсада по време на войната между 1992 и 1995 година, смятат, че справедливостта е възтържествувала.

Исмет Сабич, жител на Сараево: Това не е присъда само за Ратко Младич, а за престъпленията, геноцида и всички лоши неща, които се случиха на Босна и Херцеговина през тези години. Но има още много престъпници, които все още не са осъдени и може би никога няма да бъдат, дори няма да бъдат арестувани.

22 години след края на войната други жители на Сараево са по-умерени.

Сеад Пашич, жител на Сараево: Не можем да съдим целия сръбски народ заради няколко човека, извършили зверствата, които преживяхме.

Управляващите в Босна и Херцеговина вярват, че приемането на фактите и истината е единственият път за по-добро бъдеще на страната.

Не всички обаче са съгласни с присъдата за Младич. В Сребреница, където по нареждане на Младич са избити 8 хиляди мюсюлмани, се появиха плакати с неговия лик и надпис "Ти си нашият герой". Някои от босненските сърби смятат, че Ратко Младич е техен защитник.

В съседна Сърбия, няколко десетки поддръжници на Младич се събраха в центъра на Белград, пеейки песни в подкрепа на бившия военен командир. Те обаче бяха организирани от националистическата партия "Двери", която описва Ратко Младич като герой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисар Бойко Рановски: Няма как на всеки завой да има постоянно пътни полицаи
Комисар Бойко Рановски: Няма как на всеки завой да има постоянно пътни полицаи
Трима младежи са намушкани пред дискотека в Благоевград
Трима младежи са намушкани пред дискотека в Благоевград