НОВИНИ

СМГ с най-висок бал в София за трета поредна година

Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7 клас. За първи път класирането е в точки и всички седмокласници трябва да влязат в гимназия независимо дали са положили изпитите от Национално външно оценяване. В столицата за трета поредна година с най-висок минимален бал са влезли учениците в Софийската математическа гимназия.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:21, 27.06.2017 (извънредно)
13270
Чете се за: 01:14 мин.
Още

В Софийската математическа гимназия тази година минималният бал е 472,5 точки. Тук ще учи и ученикът с най-висок бал в столицата - момче с 497, 5 точки от общо 500. На второ място и тази година е 91-ва немска гимназия с минимален бал 450 точки. Следват 73-то училище, 164-та испанска гимназия,Технологичното училище " Електронни системи" , Първа английска, Втора английска и Френската гимназия. Изненадата- сред елитните гимназии за първи път и то на пето място влиза Технологичното училище, което подготвя програмисти.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Те досега правеха самостоятелен прием, интересът към това училище всъщност доказва още веднъж интереса към развитието на професии в сферата на програмирането и информационните технологии.

Друг интересен факт е, че Първа английска гимназия отстъпва две места назад.Това, според Ваня Кастрева, се дължи на факта,че след като повечето ученици изучават английски от първи клас, сега решават да сменят езика с испански или немски. Най-желаната паралелка пък е в Испанската гимназия с испански и английски, а двама ученици са написали по 140 желания. От утре до 30 юни родителите имат две възможности.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Когато видят своето класиране родителите или трябва да запишат детето в паралелката, в която са класирани или да отидат в това училище и да подадат заявление за втори етап на класиране. Подаването на заявление за втори етап на класиране гарантира на родителите попадането на едно от техните желания - по- предно или това, на което са класирани.

513 ученици пък останаха некласирани заради недобре подредени желания, за тях има останали 611 свободни места. Общо над 1300 седмокласници изобщо не се включиха в класирането за гимназиите. Някои от тях ще учат в училища по изкуствата и в частни училища.Други обаче или не са разбрали, че кандидатстване догодина няма да има, или имат двойки по предмети в 7-ми клас.Вторите ще могат да се класират през септември. Вече са закрити и 27 паралелки, които не можаха да съберат достатъчен брой ученици.

;

В прикачения файл можете да видите справка от МОН за минималния и максимален бал по паралелки в РУО СОФИЯ-ГРАД

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обжалват решението на испански съд за ексхумация на тялото на Салвадор Дали
Обжалват решението на испански съд за ексхумация на тялото на Салвадор Дали
83% от младите българи се информират от сайтовете и социалните мрежи
83% от младите българи се информират от сайтовете и социалните мрежи