НОВИНИ

Смилян кандидатства за рекорд на Гинес

С оригинално пано от бобени зърна жителите на Смилян се готвят да поставят рекорд за Гинес. Рекордът ще е за най-голям брой уникални участници в изработването на паното. До момента те са близо 18 хиляди.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Величка Петкова
13:30, 13.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Паното с размери 4х2 метра се изработва вече 12-а година. Идеята е всеки посетил Смилян и етнографската сбирка в читалището да участва и в направата му. А това става със залепването на черни и бели бобени зърна, чрез които се изобразяват знакови символи за селото.

Илия Годев - секретар на читалището: В средата контурно, няколко чана един в друг, тъй като районът е традиционно скотовъден, часовниковата кула, която е безспорен символ на селото, разбира се река Арда, а там в дясно - фасулевото растение, което е причината за популярността, една от причините за популярността на село Смилян.

Кандидатстването за рекорд на Гинес не е нито за големината на паното, нито за количеството използван боб.

Илия Годев: В Латинска Америка има държави, които също произвеждат фасул или боб, и вероятно кандидатурата ни за размер на пано нямаше да бъде успешна, затова всъщност идеята е да се кандидатства за рекорд за най-голям брой уникални участници, включили се в неговата направа.

Всеки участник записва сам името си в специална книга. До момента те са близо 18 хиляди. За да се завърши паното, трябва да се залепят още около 500 бобени зърна. Така че всеки, който иска да се включи в рекорда, трябва да побърза, казаха още от селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха огнище на африканска чума по дивите свине близо до границата с България
Откриха огнище на африканска чума по дивите свине близо до границата с България
Поставиха ударена от влак кола на жп прелез, за да предупреждава за опасности
Поставиха ударена от влак кола на жп прелез, за да предупреждава за опасности