Днес беше последният работен ден на председателите на две от най-важните европейски институции - Европейския съвет и Европейската комисия. Доналд Туск предаде поста си на Шарл Мишел, а Жан-Клод Юнкер отстъпи председателското място в Еврокомисията на Урсула фон дер Лайен. Мандатът на двете институции е пет години. Юнкер и Туск бяха изпратени с аплодисменти.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни в Брюксел Деси Апостолова.

Доналд Туск пусна днес в Туитър видеоравносметка на своето председателство. "Беше дълго бягане" казва в клипа полякът - любител на маратона. Туск често изненадваше с речите си на чужди езици. Днес той предаде на белгиеца Шарл Мишел звънеца, с който пет години откриваше срещите на върха и балансираше между европейските лидери.

Доналд Туск - бивш председател на Евопейския съвет: Горд съм, че през последните пет години имах привилегията да служа на Европа. Не на абстрактни идеи, а на хората, нациите и техните общи интереси. Европа е най-доброто място на планетата. Стига да остане континент на свободата и върховенството на закона.

Наследникът му се обърна към него с думи на признателност.

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: Доналд, твоята кариера е дълга и впечатляваща и все още не е приключила. От млад активист на Солидарност, през премиер на Полша и председател на Европейския съвет. При вземането на важни решения ти остана истински лидер. Сблъска се с големи предизвикателства, но запази единственото на Европейския съюз. Благодаря ти, че беше истински борец за Европа.

Туск беше изпратен с нестихващи аплодисменти. Той не си тръгва от Брюксел, защото отскоро е лидер на Европейската народна партия.

В последния си работен ден като председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа редакционната колонка на авторитетното брюкселско издание "Политико". В нея си спомня и следния момент:

"...българска делегация дойде при мен, за да продължим разговорите за газовия хъб. Гордо им показах, че съм разбрал всичко, благодарение на отличните умения по рисуване на техния премиер. Едва после научих, че член на делегацията е снимал рисунката и тя е изтекла в българската преса. Бъдещите творби на Бойко несъмнено скоро ще са красят софийска галерия", пише Юнкер.

Рисунката днес виси в рамка в кабинета на председателя. В залата за брифинги Жан-Клод Юнкер за последен път застана пред журналистите и се пошегува в типичния си стил.

Жан-Клод Юнкер - бивш председател на Европейската комисия: Винаги ми е харесвало, че в тази зала се говорят толкова много езици. Но оценявам като негативен факта, че не успях да направя люксембургския официален език, каквито са френският, немският и английският. Но тази международна сцена, това лингвистично богатство в Брюксел е много специално.

Юнкер каза, че се радва, че в последния ден от неговото председателство Евростат е показал, че еврото е по-популярно от всякога. Еврото е нашата душа, завърши той.

Днес беше и последният работен ден на "българския глас" на Юнкер Мина Андрева, която пред последните години неотлъчно беше негов говорител.