НОВИНИ

Сънчо става на 59 години

Емблематичното детско предаване на БНТ "Лека нощ, деца" става на 59 години. Поколения българи като деца са си лягали да спят след Сънчо, както популярно всички наричат поредицата. В създаването на "Лека нощ, деца" участват водещи писатели, композитори и най-добрите актьори от Кукления, Сатиричния и Народния театър.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:05, 05.03.2019
6183
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Румен Николов, главен редактор на редакция "Детски и младежки предавания": Сънчо е легенда в БНТ. Сънчо е вододелът на вечерта - той така е замислен във времето, защото е време малките да отстъпят екрана на големите - тогава имаше само една телевизия. Всъщност създаването е през 1960 г., когато започват приказките на Педя човек, лакът брада. Те се излъчват от Първо студио на телевизионната кула, беше тогава. Слава Рачева с чичко Филипов. След което много актьори, включително и нашите говорители, разказват приказки на децата директно в ефир.
И вече година и половина след това се създава Сънчо като национален образ - той е фолклорен герой. И текста за песента пише Димитър Спасов, а музиката е на Петър Ступел.
Времената доста са се променили и Сънчо извиква някаква носталгия у по-възрастното поколение. Но сегашните деца имат в ръцете си дистанционно, имат мобилни телефони, от които могат да си повикат каквото пожелаят като картина. И отдавна вече не важи този вододел на вечерта.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътищата в Северна България и Хемус ще се строят с приоритет
Пътищата в Северна България и "Хемус" ще се строят с приоритет
Ключови министри напускат Трюдо заради скандал с прикриване на подкупи
Ключови министри напускат Трюдо заради скандал с прикриване на подкупи