НОВИНИ

Снегозащитни прегради покрай шосето Враца - Оряхово

Всяка зима установяваме, че снегът отново ни е изненадал, но тази година пътните служби във Враца може би ще успеят да променят нещата в своя полза. След 25 години в полето покрай второкласното шосе Враца - Оряхово в Дунавската равнина изненадващо се появиха снегозащитни прегради, които трябва да спрат натрупването на преспи по шосето.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
20:00, 24.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Ето така изглeждаше през миналата зима пътят Оряхово и Козлодуй, където в двуметровите преспи затънаха за денонощие коли и автобуси. Със снегонавяванията не успяваше да се справи и специализираната тежка техника. Особено уязвими в преспите са тировете и затова техните водачи се надяват преградите да имат ефект.

Шофьор на ТИР
"Бяха изчезнали по времето на демокрацията от двайсет години, само че навремето бяха метални. Не знам дали ще спрат преспите, то ще си покаже, като завали снегът, но поне са взети мерки."
"Като ходите по света има ли такива прегради срещу преспите?"

Шофьор
"Има, специално в Унгария има, защото там много навява. Но няма да стане само с преградите, иска си чистене - ето в Германия, примерно, в 5 часа може да падне сняг, в 6 часа вече всичко е изчистено."

Намеренията на областното пътно управление е да се монтират прегради на повече от 5 км покрай пътя. Местните хора си спомнят, че някога оградните съоръжения са спирали навяванията.

Тези прегради дали могат да спрат снега?

"Могат, преди това имаше такива на влака, тук минаваше теснолинейката и действаха, защото те позволяват снега да се натрупва около тях, а не на шосето."

Въпреки че пътните служби използват пластмасова мрежа и дървени подпори, вместо метални, все пак се появиха крадци, които вече задигнаха около 60 метра от монтираните прегради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хранително-вкусовата индустрия е една от най-конкурентните в страната
Хранително-вкусовата индустрия е една от най-конкурентните в страната
Оценката на СЕМ и на зрителите за БНТ доказа, че сме професионалисти
Оценката на СЕМ и на зрителите за БНТ доказа, че сме професионалисти