НОВИНИ

Лицето на "Панорама" Бойко Василев стана жертва на интернет измама

Нов епизод по казус, за който вече сме ви разказвали. Известни български личности се използват в интернет за реклама на съмнителни лекарства и хранителни добавки, без те да подозират. В рекламите се използват името и снимката на популярно лице, като целта е да предизвика доверие в потребителите и да се купи определен продукт - най-често фалшив и без легален внос в страната. Потърпевш от тази измама стана и водещият на "Панорама" Бойко Василев.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:40, 24.10.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Без негово знание и съгласие, водещият на "Панорама" по БНТ - Бойко Василев се озова в социалните мрежи, рекламирайки съмнителни капки срещу високо кръвно налягане.

Бойко Василев, водещ на "Панорама": Това е престъпление, то разчита на това, че ние имаме все още слаба дигитална култура и когато видим познато лице или някаква реклама в интернет, ефекта е - пише го във вестника. Това е огромен проблем! Нашите зрители трябва да разберат, въпросът как да различат лъжата от истината в интернет е въпрос на оцеляване.

Освен лицата на известни личности, за подвеждаща реклама се използва и логото на различни медии. Например логото на БНТ е използвано за реклама на лекарство, което обещава да реши всичките ви проблеми с кръвното. Страницата имитира сайта на БНТ, но при натискане на менюто, излиза грешка.

Явор Колев, "Киберпрестъпност" ГДБОП: Тези сайтове биват незабавно затваряни и предприемани действия срещу хората, които са ги инсталирали. В повечето случаи се касае за лекарствени средства от бившия СССР и такива, които нямат реална възможност да бъдат пласирани на българския пазар.

ОТ отдел "Киберпрестъпност" предупреждават, че най-често това са продукти фалшификати, които нямат разрешителни от Изпълнителната агенцията по лекарствата и могат да бъдат опасни за здравето и живота на хората.

проф. Асена Стоименова, член на УС на Европейската агенция по лекарствата: Законодателството за хранителните добавки, то е такова, че е по-либерално от законодателството за лекарствените продукти. И на практика никой не проверява какъв е състава. Има един доклад на ЕК, според който подобни сайтове разпространяват фалшифицирани лекарствени продукти в 60 % от случаите.

Затова специалистите съветват,освен лекарствата, да купувате и хранителните добавки от аптеките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програмата Мотивирани учители предлага възможност за допълнителна квалификация
Програмата "Мотивирани учители" предлага възможност за допълнителна квалификация
Уникална по рода си операция извършиха за първи път в Плевен
Уникална по рода си операция извършиха за първи път в Плевен