НОВИНИ

Трябва ли бъдещите шофьори да се изследват за сънна апнея?

Лекари се обединиха в искането всички шофьори у нас да бъдат изследвани за сънна апнея преди придобиване свидетелство за управление на МПС. Какво представлява сънната апнея и трябва ли да бъдем диагностицирани, за да получим правото да шофираме - отговор на тези въпроси дадоха в Сутрешния блок на БНТ доктор Петър Чипев, члена на УС на Българското дружество по сънология и Любка Маринова - експерт по пътна безопасност.

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 06.12.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Сънната апнея представлява един много често срещан хроничен дихателен проблем, подобен на хипертонията и диабета, защото човек може да го има дъги години без да усеща и да знае, обясни доктор Петър Чипев. Проблемът се случва в съня и много често човек го пропуска, ако някой не му каже, че всъщност прави често паузи в дишането, в следствие на което се нарушава качеството на съня му и това може да се отрази върху неговия тонус през деня и да го направи много сънлив, което е връзката с опасното шофиране.

Сънната апнея повишава риска от заспиване зад волана с 3 до пет пъти. Мъжете са по-предразположени към това заболяване.

Според Любка Маринова има европейска директива от 2015 година, която задължава всички кандидат шофьори преди да бъдат записани в курсовете, да минават на такова изследване. Но това не се случва, а е въпрос, който трябва да се реши особено при професионалните шофьори.

Какви са симптомите на сънна апнея и как се лекува тя? Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна инициатива Подари на непознат бе обявена в Троян
Благотворителна инициатива "Подари на непознат" бе обявена в Троян
Последната среща с Боян Петров - разказ на алпиниста Себастиано Валентини
Последната среща с Боян Петров - разказ на алпиниста Себастиано Валентини