НОВИНИ

Сняг, дъжд и ниски температури в началото на октомври

Ниски температури, дъжд и на места дори сняг у нас. Прогнозите са лошото време да се задържи и утре. От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да не тръгват с неподготвени автомобили и да карат внимателно. Въпреки предупрежденията обаче има и шофьори, които не се съобразяват с метеорологичната прогноза и затрудняват пътуването на всички, особено в планинските райони.

Цанка Николова
от Цанка Николова Екип на "По света и у нас"
19:03, 07.10.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Повече от десет часа вали дъжд в област Велико Търново. Към момента обстановката там е спокойна. Няма сериозно покачване на нивото на реките и язовирите. Движението по Прохода на Републиката е нормално, но заради мократа настилка от АПИ и Пътна полиция съветват водачите да се движат с повишено внимание. В прохода заради ремонт на пътя в района на град Гурково е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона.

БУРГАС

Дъждовно е днес и в района на Бургас. Валежите са умерено силни. Няма данни за високи нива на реките Младежка и Велека, които през миналата седмица имаха критично високи нива и заляха и затвориха пътища в Странджа. Вълнението на морето е 3 бала. Очаква се пикът на валежите да е до полунощ, а утре постепенно да спрат.

РУСЕ

Лошото време не подмина и Русе. Обилните валежи станаха причина за леки пътни инциденти в Русе и региона. При един от тях пострадаха трима души. Прогнозата за утре сочи, че дъждът ще продължи. Заради обилните валежи, информация за нивото на реките и язовирите се обменя между областните управи в градовете Русе, Велико Търново, Ловеч, Габрово и Стара Загора.

ТРЪН

Трън е едно от местата с бяла покривка. Няколко милиметри сняг покриха пътищата и напомниха, че зимата наближава. Някои шофьори обаче не са предвидили застудяването и прогнозата за снеговалежи. Това причини спиране на движението през прохода Петрохан.


Миналогодишните изненади на времето и нервите при смяната на зимните с летни гуми в последния момент накараха столичани да подходят по-рационално и да отидат до автосервизите доста по-рано. Оттам препоръчват на шофьорите за зимни гуми да не правят компромис.

Цвятко Цвятков, продавач-консултант в сервиз за гуми: Има много клиенти, които казват че пътуват с гуми втората употреба, което за зимна гума е много грешно, тъй като самата гума, ако се втвърди губи тотално всякакви показатели за зимна настилка.

Според монтьорите най-доброто време за смяна на гумите е при средна температура под 10 градуса. Според закона за движение по пътищата зимните гуми са задължителни и те трябва да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. В противен случай за нарушителите има санкции.

;

Прогнозите на синоптиците за студеното време през октомври се оправдаха и днес в цялата страна температурите бяха под 10 градуса. Това предизвика задръствания, катастрофи и блокиране на пътни участъци. Най-проблемен беше проходът Петрохан. В участъка са паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг. Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Други проходи, на които се очакват снеговалежи, са Троянски, Шипка и Прохода на Републиакта. В страната имаше и няколко катастрофи, за щастие без жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов поиска извинение от БНТ, БНР, БТВ и Нова телевизия
Валери Симеонов поиска извинение от БНТ, БНР, БТВ и Нова телевизия
Протести и арести в Русия навръх рождения ден на Путин
Протести и арести в Русия навръх рождения ден на Путин