НОВИНИ

Сняг и лошо време в цялата страна

Студената вълна от северозапад нахлу и у нас. Жълт и оранжев код за обилни валежи са обявени в цялата страна. Сняг заваля в Западната част на страната на надморска над 600 метра. Първи сняг падна на Витоша, натрупа и на прохода Петрохан. Вижте каква е метеоролотичната и пътната обстановка в цялата страна, представена от репортерите на БНТ 2.

БНТ2-София
от БНТ2-София
21:18, 07.10.2017
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

По високите части около София сняг заваля още тази сутрин. В ранния следобед на Витоша вече се натрупа първата за сезона снежна покривка. Днес на Витоша падна първият сняг. Температурата тук е - 3 градуса. Студено е, не духа вятър. Планинските пътища също са заснежени. И не се препоръчва шофьорите да се движат по тях по тях без зимни гуми.

Въпреки че планинските спасители предупредиха туристите да не предприемат излети в планината, снегът на Витоша не уплаши ветераните в спорта.

Веселин Беремлийски: 15-ти е маратона, Софийски маратон и съм малко натрениран. Не съм правил никакви дълги разстояния. И ми трябва тренировка. - Студено ли ви е тук? - Не. Много приятно е.

Истинска зима е на прохода Петрохан - снежната покривка около 3 см, духа и силен вятър. Пътят се чисти, но има закъсали шофьори, тръгнали с летни гуми. Съветът на полицията и пътната агенция е да не тръгват неподготвени и да карат с повишено внимание. Проходът е затворен за тежкотоварни камиони над 12 това, които се пренасочват се през Искърското дефиле или АМ "Хемус". В същото време дъждът не изненада никого в Северна България.

Времето в Русе е дъждовно, а температурите паднаха рязко до 9 градуса. В Прохода на републиката през нощта се очакват заледявания, за това съветът към всички шофьори, които преминават от там, е да сложат зимните гуми. Прогнозата за утре сочи, че дъждът ще продължи. Заради обилните валежи, информация за нивото на реките и язовирите се обменя между областните управи в градовете Русе, Велико Търново, Ловеч, Габрово и Стара Загора.

Облачно и дъждовно беше днес времето в цяла Югозападна България. В Благоевград максималните температури не нахвърлиха 10 градуса през целия ден. По-студено беше в курорта Банско, където термометрите показваха 7 градуса и също валя дъжд през целия ден. От Планинската спасителна служба в Банско съобщиха, че снеговалежа е от сутринта и призоваха хората да не предприемат преходи. Мокри и хлъзгави са пътните настилки в областта, опасност от падащи камъни има в района на Кресненското дефиле по главен път Е -79.

Според специалистите вече е дошло времето, в което трябва да се погрижим за това автомобилът ни да се сдобие със зимни гуми. Още повече, че пред автосервизите все още няма опашки от чакащи за смяна на гуми.

През целия ден в Смолян и региона валя обилен дъжд с кратки прекъсвания. Дневните температури се задържаха около 13-14 градуса. Очакванията са обаче времето да застудее и в районите над 1000 метра тази вечер дъждът да преминава в сняг. Екипите на областното пътно управление са в готовност да реагират при първия сняг и да почистват проходите Превала, Рожен и Пампорово.

В оживеният в почивните дни Пловдив днес трудно можеше да се срещне човек по улиците заради лошото време. Пловдив е сред областите в страната с жълт код за обилни валежи. Очаква се сумарното количество на дъждовете да достигне до 25-35 литра на квадратен метър. Дъждовната събота остави празни градските улици и кафенета.

Във Варна, където лятото трудно отстъпва на есента новините за лошото време бързо дойдоха. Денят във Варна започна със слънце, което бързо се скри зад облаците. Дъждът дойде в ранния след обед, с умерен вятър. Противно на очакванията за студ във Варна времето все още е приятно.

Каквото и да говорят специалистите, бъдете сигурни, че няма нищо по-хубаво от лошото време. Защото след него винаги изгрява слънце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестандартна кампания за кръводаряване във Варна
Нестандартна кампания за кръводаряване във Варна
11 души са ранени при инцидента в Лондон
11 души са ранени при инцидента в Лондон