Собственикът на "Тад Груп" заяви, че ще се яви в прокуратурата във вторник

Половин милион потребителски имена на имейл адреси и паролите им са намерени в компютрите, иззети от офиса на "Тад Груп". Според заместник-главния прокурор Иван Гешев има съмнения, че фирмата е хакнала българска платформа за електронна поща. Кристиян Бойков, търговският директор Георги Янков и собственикът на компанията Иван Тодоров вече са обвиняеми за тероризъм, защото искали да всеят смут и страх в обществото. Тодоров ще бъде обявен за издирване. Пред "По света и у нас" той заяви, че се прибира в България в понеделник и във вторник сам ще отиде в прокуратурата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
преди 7 месеци
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Разследващите са успели да разкодират още един компютър от иззетите от офиса на "Тад Груп". В него са намерени доказателства, че освен базата данни на НАП, нерегламентирано е копирана още информация от сървъра на застрахователна компания, както и на фирма предоставяща интернет услуги.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Само в рамките на днешния ден са установени над 500 хиляди имейл адреса със съответните пароли на една да я наречем известна българска пощенска платформа. Факт е, че тази база данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност.

Според прокуратурата извършител на хакерското копиране на базата данни на НАП, както и на другите бази, е Кристиян Бойков и по тази причина той е обвинен за тероризъм чрез компютърно престъпление с цел всяване на смут и страх сред обществото. Подбудител е бил търговският директор на фирмата Георги Янков, твърдят от държавното обвинение. Двамата са на свобода под парична гаранция от 20 хиляди лева.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Качеството на обвиняем има вече и собственика на дружеството, той е привлечен също за тероризъм в качеството си на подбудител на това престъпление.

Пред "По света и у нас" собственикът на фирмата Иван Тодоров заяви, че разбира от медиите за случващото и е изненадан. Той твърди, че всеки служител сам криптира компютъра си и мениджърите на компанията не разполагат с паролите за достъп.

Иван Тодоров, собственик на "Тад Груп": Не го очаквах това нещо. Не мога да коментирам действията на служителите си, защото ние по никакъв начин не ги контролираме какво правят и т.н. Искам да изчакам, да се прибера в България, да отида при органите разследващите, да видя в какво ме обвиняват. Да им обясня, да им съдействам с каквото мога.

Тодоров коментира, че е абсурдно твърдението, че иска да удари държавата, както и за политическа обвързаност с извънпарламентарната опозиция.

Иван Тодоров, собственик на "ТАД груп": Аз съм учредител на ГЕРБ, познавам се хора от ГЕРБ, от властта и от къде ли не. Това е абсурдно. Защо бих си плюл на познатите, на приятелите и да нападам управляващите.

На собственика на фирмата Иван Тодоров, както и на всички други дружества, които той притежава е назначена данъчна ревизия. Доходите на Кристиян Бойков и Георги Янков също ще бъдат проверявани от НАП. Ще се търсят доказателства и за други престъпления, които разследващите имат съмнение, че са извършвани под прикритието на официалната дейност на фирмата - осигуряване на киберсигурност.,

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени