НОВИНИ

Собственици на малки бензиностанции отново излязоха на протест

Собствениците на малки бензиностанции отново протестираха пред Министерския съвет, а по-късно пред Народното събрание. Този път протестиращи търговци на горива имаше и на границата с Турция край Свиленград. Те настояват правителството да не приема проектозакона за търговията с горива и нефтопродукти.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
17:56, 04.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Монопол и по-високи цени на горивата.

Според собствениците на малки бензиностанции това ще бъдат последствията от спорния законопроект за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефтени продукти. Той предвижда търговците на горива да заявяват суми, под формата на банкови гаранции, от 200 до 500 000 лв., както и да имат капитал от 3 млн. лв., за да продължат да работят. Търговците настояха да говорят с министър-председателя Бойко Борисов.

Симо Симов, „Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива“: Това, че законът е лобистки, че таксите, които искат да се въведат са непосилни за нашия бизнес. Ние сме около 400 фирми, които действаме на територията на България и изпадаме в невъзможност в бъдеще да упражняваме бизнеса си.
;
Ангел Даскалов, „Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива“: Всичките текстове целят нас да дребните търговци и превозвачи да ни елиминират от пазара.

При протестиращите е слезнал само вицепремиерът Валери Симеонов, който отново се обяви в тяхна подкрепа.

Позиция изразиха и от КНСБ. Според тях законопроектът може да спомогне за борбата със сивата икономика и по този начин в бюджета да се съберат повече пари за социални помощи. Протестиращите обвиниха КНСБ в лобизъм.

;

Междувременно, на протеста се появиха и хора, от които организаторите се разграничиха. Те твърдяха, че подкрепят исканията, но не бяха наясно с тях.

В същия час търговци на горива блокираха за кратко движението на пътя за „Капитан Андреево“.

Те се заканиха, че ако властта остане глуха за исканията им, ще продължат с блокадите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват брат на депутат от ДПС за убийството на данъчния Иво Стаменов
Разследват брат на депутат от ДПС за убийството на данъчния Иво Стаменов
​Омбудсманът Мая Манолова даде на прокурор новите цени на тока и парното
​Омбудсманът Мая Манолова даде на прокурор новите цени на тока и парното