НОВИНИ

Собственици на отчуждени имоти не са съгласни с предлаганите им обезщетения

Имотите, които ще бъдат отчуждени заради разширението на бул. “Васил Левски” във Варна, да бъдат оценени отново. Това поискаха собствениците на къщи и земи в района на общественото обсъждане на проектите, свързани със стоителството на булеварда, което се проведе в Община Варна. Според тях сегашната сума от 435 лева на квадратен метър е нереална, а с обезщетенията, които ще получат, няма да могат да купят други имоти в града.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова/Емил Жупов
17:21, 20.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Много варненци проявиха интерес към общественото обсъждане, свързано с намерението на общинската администрация да тегли нов заем в размер на 36 млн. лева. Парите ще бъдат вложени в строителството на булевард "Васил Левски".

Стефка Господинова - директор на Дирекция”Финанси и бюджет”в Община Варна
“Най-мащабния инфраструктурен проект във Варна от десетилетия, проект със стратегическо значение за града”

Положителните страни от разширението на булеварда като облекчаването на трафика в града, изграждането на нови надлези, подлези и поставянето на модерно осветление не успокоява хората, чиито имоти попадат в трасето на булеварда. Според тях оценката от 435 лева на квадратен метър не отговаря на реалната стойност и е много ниско обезщетение за отчужден имот.

Атанас Симеонов
”Това е смешно ниска цена. Аз затова предложих на общинарите да ми дадат на адекватно място на същата цена земя да си я купя и да си направя друга къща”
Донка Иванова
" И предлагат какво, една мизерия. С тези пари те не могат да си купят дори една гарсониера. Три семейства да си купят гарсониера. Това е абсурдно.”
Марин Янев
" Значи не може едно паркомясто да струва 8 хиляди евро, а на нас 200 евро да ни дават за квадрата на земя”

Много от собствениците смятат да търсят правата си по съдебен ред. За да бъде разширен и обновен бул. “Васил Левски”, 135 имота трябва да бъдат отчуждени. Разходите за обезщетения за земя, които Община Варна ще плати, са в размер на над 11 млн.лв, а за сгради са предвидени 13 млн. 440 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският президент пое инициативата за съставяне на коалиция
Германският президент пое инициативата за съставяне на коалиция
Премиерът Борисов изнесе лекция в УНСС
Премиерът Борисов изнесе лекция в УНСС