COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Собствениците на автокъщи в Дупница са притеснени за бизнеса си

Търговци на автомобили в Дупница, където има десетки автокъщи, са притеснени, че след увеличението на данъците на старите автомобили, все по-малко хора ще купуват коли втора ръка. От началото на годината налозите за по-старите коли скочиха с около 30%. В момента основните клиенти на автокъщите в района са гърци и македонци, които търсят коли, произведени след 2005 година.

от Ирина Николова
19:45, 02.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Масово гърци и македонци купуват коли втора ръка от автокъщите в Дупница, защото у нас са по-евтини. Искат да са малки, икономични и да не замърсяват околната среда. Търговците казват, че всички предпочитат новите коли заради по-ниските данъци, затова по-старите автомобили застояват по автокъщите. Продавачите са притеснени, че може да се стигне дори до и фалити. Боби Георгиевски е от Македония и търси кола, която ще ползва за работа.

Стоичо Соколов, автотърговец: 2005-2006 държат, евро 4-5, такива коли се търсят... По-старите за българите и искат и ако може по-евтина да е колата.

Борис Крушевски търси да си купи кола, но казва, че заради гърците и македонците цените на по-новите автомобили са изкуствено завишени. Иска новата му кола да отговаря на по-висока екологична категория, за да плаща по-нисък данък.

Борис Крушевски: Търся за около 3 000, те я предлагат за около 4 000 лв. значи с около 1000 се е увеличава, заради търсенето на гърците си го обяснявам.

Автотърговци казват, че почти не се търсят автомобили на дизелово гориво, най- предпочитани са тези на бензин.

В последните няколко месеца повечето автомобили, които се внасят у нас са на бензин, показват наблюденията на търговци.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арктически ураган връхлетя Северна Европа
Арктически ураган връхлетя Северна Европа
Новият бразилски президент разговаря с американския държавен секретар
Новият бразилски президент разговаря с американския държавен секретар