НОВИНИ

Собствениците на Дупнишката популярна каса остават за постоянно в ареста

Пловдивският окръжен съд постанови "Задържане под стража" за председателя на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона в качеството й на касиер. Двамата са обвинени в данъчни престъпления и лихварство. Наказанието от 5 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 10 хиляди лева.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
19:10, 08.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Жалби срещу дейността на Дупнишката популярна каса са подадени от 239 вложители. До момента прокуратурата е разпитала близо 90 човека, като е повдигнала обвинения срещу Близнакови само за 59 случая, които не са засечени документално като акционери на кредитно-спестовната кооперация.

Костадин Паскалев - прокурор: Евентуално ще повдигаме други обвинения ако се установи, че тези пари са така наречените припрани пари в други обекти, защото самия Близнаков е заявил, че парите от вложенията т.нар. кооператорски вноски са влагани в печеливши начинания на различни сфери на икономиката.

Според защитата на Ивона Близнакова адвокат Марин Марковски тя и съпругът й не са извършили престъпление, защото вложителите са били наясно, че стават акционер в кооперацията. Според него парите ги няма, защото са вложени в рискови финансови операции.

Марин Марковски - адвокат на Ивона Близнакова: Тезата, че хората са знаели, че това е кооперация, която изключва закона за банките и кредитните институции, и ги прави ненаказателно отговорни, е ясно подкрепяне от договорите, които те са подписвали.

В съда стана ясно, че популярната каса в Дупница е привличала вложители с високи лихви - от 14 до 18%, като са приемани суми дори след като дружеството е обявено в несъстоятелност. А касиерката Ивона Близнакова обяснявала пред клиенти, че те са клон на банка, а влоговете са гарантирани до 100 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обвиняват официално Русия за кибератаки с цел намеса в изборите
САЩ обвиняват официално Русия за кибератаки с цел намеса в изборите
Промяна в движението заради Софийския маратон 2016
Промяна в движението заради Софийския маратон 2016