Унгарските прокурори във вторник повдигнаха обвинения срещу сириец, арестуван в Будапеща миналата година за тероризъм и престъпления срещу човечеството, включително обезглавяването на имам в Сирия през 2015 г.

Според изявление на главната прокуратура в Будапеща прокурорите се стрелят обвиняемият да получи доживотна присъда без условно освобождаване. Сириецът е на 27 години, идентифициран е като Ф. Хасан.

Властите смятат, че през 2015 г. той командвал малка част от групировката „Ислямска държава“ в провинция Хомс, натоварена с тероризма и екзекуцията на цивилни и религиозни лидери, които отказват да се присъединят към терористичната група.

Той е обвинен, че лично е участвал в обезглавяването на имам в град Ал-Сухна, както и в убийствата на трима други в района между 13 и 15 май 2015 г.

Екстремистите от неговата част също са убили най-малко 25 души в града по това време, включително жени и деца, сочи изявлението на прокуратурата.

В разследването, което беше координирано от Европейската агенция за съдебно сътрудничество Eurojust, участваха властите на Малта, Гърция и Белгия, както и в Унгария.

Около 10 свидетели в Белгия и Малта, както и в Унгария, дадоха показания, се казва в съобщението.

Мъжът, на когото е бил даден бежански статут в Гърция, беше задържан на летището в Будапеща на 30 декември, след като използвал фалшиви документи за себе си и негова спътница.