COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Собствениците на по-стари коли ще плащат с между 20 и 30% по-високи данъци

С между 20 и 30% по-високи данъци ще плащат собствениците на по-стари автомобили от следващата година. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в данъчните закони. Окончателното решение обаче колко да бъдат високи местните налози ще взимат общините. Според управляващите с новите поправки страната ни ще отговори на европейските екологични изисквания, опозицията пък смята, че това ще е допълнителна тежест за по-голяма част от българите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:34, 18.10.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Два са аргументите за промяната на данъчното законодателство - повече приходи в държавния бюджет и повишаване на екологичните показатели.

По данни на министерството на финансите около 67% от автомобилите у нас са на възраст над 15 години, над 20 годишни са близо 40 на сто от колите. Досега при определяне на данъка значение имаха две компоненти - мощност на двигателя и година на производство.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента: Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30 % ще бъде данъка на тези автомобили , като се има предвид, че те по принцип са с по -нисък данък, това като сума няма да е голяма сума, която да утежни хората, но мисля , че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца.

След 2019 г. значение при определянето на данъка ще имат два компонента- имуществен и екологичен. Автомобилите, които отговарят на сертификат за екологичност над ЕВРО 3, ще могат да получат отстъпка от близо 60% от данъка. Тези с автомобили със сертификати между ЕВРО 1 и ЕВРО 3 обаче ще плащат с между 10 и 40% по-високи данъци.

Очакваните ползи за държавния бюджет са 6 млн. лева повече от леки автомобили и 13 млн. лева повече от тежкотоварни коли под 3,5 тона.

Срещу поправките, макар и след гласуването в пленарна зала, се обявиха от опозицията.

Иван Иванов, депутат от БСП: С този законопроект не знам дали разбират народните представители какво направихме днеска. Днеска подложихме на още едно изпитание най-уязвимите социални слоеве в държавата, именно тези български граждани , които карат автомобили над 15 години, това е масата от българските граждани. Колко българи могат да си позволят нов, екологичен автомобил?

С новите текстове се затяга и контрола върху имотните данъци като вече от данъчни облекчения няма да се възползват хората, декларирали повече от едно основно жилище. Окончателно промените в данъчните закони ще бъдат приети по ускорена процедура до седмица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът пусна под домашен арест бившия кмет на Младост Десислава Иванчева
Съдът пусна под домашен арест бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева
БСП иска преизчисляване на пенсиите
БСП иска преизчисляване на пенсиите