COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Собствениците на прасета, засегнати от африканска чума, настояват за компенсация

Над 50 прасета в 5 населени места на община Никопол са засегнати от болестта африканска чума. Опасната зараза бе регистрирана първо в село Жернов. Там бяха евтаназирани и първите животни. Собствениците им настояват за обезщетения. В министерството на земеделието обсъждат как да подпомогнат финансово потърпевшите.

от БНТ
11:55, 08.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Повечето жители на селата, където са регистрирани огнищата на африканската чума, се препитават с отглеждането на животни, други разчитата на тях за да се прехранват през зимата.

Цветелин: Положението е направо плачевно. 23 години гледам прасета, такова чудо не съм видял. Някакво обезщетение ще има ли, като дойдоха и ни избиха прасетата пред очите ни живи и здрави?

В Сутрешния блок на БНТ заместник земеделският министър Янко Иванов каза, че се обсъжда финансово обезщетение, но компенсациите ще бъдат само за животни, които са били регистрирани. Оказва се обаче, че хората, които отглеждат по две-три прасета, нямат регистрация на стопанствата си.

Янко Иванов - заместник-министър на земеделието, храните и горите: Няма как да получат обезщетение, защото по закон могат да получат обезщетение само, които са регистрирани по надлежния ред. Сега обсъждаме в министерството как да подпомогнем финансово потърпевшите и ще намерим някакъв начин да ги компенсираме за това, но може би не всички.

От община Никопол са предприели всички мерки, за да ограничат разпространението на заразата. Оттам призовават стопаните да не извеждат в други райони животните си, каквито съмнения вече има.

Валерий Желязков - кмет на община Никопол: Нека прасетата бъдат на място, дори и да загубят тези прасета, нека ограничим в нашата община тази зарази, недопустимо е това да се случва.

По думите на заместник-министър Иванов, не бива да се допуска заболяването да се разпространи в Североизточна България, тъй като това ще нанесе сериозни икономически щети на държавата. В региона се намират големите свинекомплекси у нас, в които се отглеждат 600 000 прасета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Океаните се задъхват, губят скоростно кислорода си
Океаните се задъхват, губят скоростно кислорода си
Отвъд границите: Изкуството да живееш включва да приемеш взетите вече решения
"Отвъд границите": Изкуството да живееш включва да приемеш взетите вече решения