НОВИНИ

София отбелязва 141 години от освобождението си

Столицата отбелязва днес 141-вата годишнина от освобождението си. На 4 януари 1878 г., руски войски, водени от генерал Гурко, освобождават града. В църквата "Света Неделя" е отслужен първият тържествен молебен за освобождението на София.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:45, 04.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

С камбанен звън и благодарствен молебен в столичния храм "Св. Неделя" започнаха честванията за годишнината от Освобождението на София.

Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: Днес е много трудно да си представим живота в онази несвободна София, в която ние сме били ограничени във всяко едно отношение, в която животът е бил много много труден. Никога не бива да забравяме за тези векове на изпитания. За това, че беше постигната свободата. За това, че тази свобода не беше чакана даром.

Честванията продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Гурко, паметника на Цар Освободител и паметника на Опълченеца, където беше и кулминацията на празника.

Чавдар Георгиев: Предава се тази традиция на младото поколение, за да се знае, че е имало такива моменти в живота на столицата.
Снежана Тодорова: Те са били толкова млади и толкова силни, и толкова обичащи своята родина. Има на какво да се поучим от тях и сега.

А изложба в Руския културно-информационен център разкрива образи, с които да помним героите - от обикновени български опълченци до руски генерали с решаваща роля за страната ни.

Ивайло Шопски, пътуващо читалище "Бащино огнище": Ние трябва да сме признателни, да помним тези хора, които са жертвали живота си за нас и за това да я има България.

Изложбата ще бъде открита за посетители и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Бобошево остана без аптека
Община Бобошево остана без аптека
Самолет на България еър кацна аварийно във Виена заради спукано стъкло
Самолет на "България еър" кацна аварийно във Виена заради спукано стъкло