НОВИНИ

"София прайд" с опасна точка на пресичане

Два дни преди София ПРАЙД страстите около традиционното вече шествие отново се разгоряха - научихме ли се да бъдем толерантни? Вижте във видеото коментар по темата на Мария Чернева, която от девет години е пряк свидетел и на шествията, и на споровете около различните.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:45, 16.06.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

В общината първа е заявката на "София прайд" с датата, часа и маршрута на шествието. Два дена по-късно идва и заявката на контрашествието, организирано от ултранационалиста Благовест Асенов. И още преди месец би трябвало да е ясно, че двете събития се пресичат и има опасност от сблъсъци.

Моника Писанкънева - съорганизатор на 'София прайд": Вие знаете, че в "София прайд" идват предимно млади хора, идват и много семейства с деца. Не е желателно да излагаме на риск тези хора със засичане на маршrутите на едно контрашествие.

Според закона за митингите и манифестациите кметът може да се намеси, но само 24 часа след внасяне на заявлението.Това не става. Месец по-късно и дни преди шествията от общината осъзнават проблема, но се оправдават със съгласувателни процедури.

Марияна Найденова - директор" Сигурност", СО: Не се допуска събиране на едно и също място. Едно единствено нещо има .. една точка на преминаване, където е възможно събиране двете шествия.

И една точка носи достатъчно риск, и от СДВР знаят добре това. Ето защо полицейското присъствие ще бъде значително, униформените специално обучени и подбрани според тестовете им за търпимост към различните.

Комисар Борислав Муеров, началник „Охранителна полиция", СДВР: Там сме изградили буферни зони, за което мисля, че няма да има никакъв проблем. Създали сме и сме обособили филтровъчни пунктове, на които филтровъчни пунктове ще установяваме лица, които са противостоящи и ще ги отделяме към другото мероприятие.

При изчерпани законови възможности, от общината не им остава друго, освен да молят прайда и контрапрайда да сменят началото на шествията си. Прайдът обаче не съгласен да тръгне още преди да се е събрал.

Радослав Стоянов - съорганизатор на "София прайд": Изменение в последния момент на час и място и дата рефлектира сериозно върху посещаемостта и съответно върху видимостта на нашите послания.

Междувременно излезе и традиционното обръщение на патриарха срещу "София прайд". За първи път обаче църквата не иска забраната на шествието и тонът в него е значително смекчен. Патриархът отново настоява, че прайдът е в нарушение на християнските ценности и обръща внимание, че задушница и прайдът са в един ден.

Моника Писанкънева - съорганизатор на 'София прайд": Ние живеем в светска държава, която се основава на светско законодателство. В този смисъл аргументът, че един религиозен празник би трябвало да бъде пречка за провеждането на шествие в защита на човешки права, този аргумент е неоснователен. Той просто няма пряка връзка между двете неща.

В края на обръщението си патриархът за първи път се подписва - с любов и загриженост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Ирак: Фалуджа скоро ще бъде освободен от джихадистите
Посланикът на Ирак: Фалуджа скоро ще бъде освободен от джихадистите
Няма директна връзка между стрелеца от Орландо и терористична групировка
Няма директна връзка между стрелеца от Орландо и терористична групировка