НОВИНИ

София ще има първа частна метростанция между "Обеля" и бул. "Сливница"

Предложение за изграждане на нова метростанция до жп линията между станция "Сливница" и квартал "Обеля" с 51% частно финансиране беше прието в Транспортната комисия на Столичният общински съвет. Ако утре на редовно заседание Столичният общински съвет одобри предложението, това ще е първата метростанция, изградена с частни средства.

БНТ2-София
от БНТ2-София
19:44, 11.10.2017
5154
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Предложението идва от американски фонд, който има намерение, да строи нов жилищен комплекс между кварталите "Люлин" и "Обеля" в района на Бакърена фабрика. За да има комплекса по-добра транспортна връзка с града,инвеститорът иска да сключи договор с общината за публично-частно партньорство. Стойността на новата метростанция ще бъде 24 милиона лева, като частния инвеститор осигурява около 12 милиона лева.

Останалите средства трябва да бъдат да бъдат осигурени от Столичната община. Ще има и връзка с жп гара за международната линия София- Белград. Така това ще е третата метростанция, която има връзка с железопътния транспорт след тази на "Искърско шосе" и в Горна баня, която вече се строи.Важно е да се отбележи по време на строежа, който ще продължи 30 месеца, движението на влаковете няма да спира.


Част от конструкциите на бъдещата станция са заложени още през 2003-та година, защото съседните две - "Сливница" и "Обеля", се намират на достатъчно разстояние, позволяващо между тях да има още една спирка. Тогава обаче, средствата за още една спирка не достигат. Ако бъде изградена новата спирка, и втората линия на метрото ще има директна връзка с депото на мотрисите в Обеля.

инж. Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" - София: И влаковете вместо 36 влака, които зареждаме - ще се разделят - около 25 ще се зареждат на първата линия, останалите ще се зареждат на втората линия и няма да имам потребност в извън пиков час интервалът да е по-малък отколкото в пиковете часове. Т.е всяка линия ще има както собствен график, като и собствено зареждане с влакове, като е нормално по света.

Изграждането на нова жп гара на същото място, трябва да започне през 2019-та, като това ще бъде синхронизирано със стоежа на частната метростанция.

Зафир Зарков, общински съветник, СОС: Инвеститорът има намерение в териториите, които са в непосредствена близост до тази метростанция да изгради жилищен комплекс, който на практика се намира някъде зад магазин - голям хипермаркет, който е в района. До колкото съм запознат става въпрос за изграждането на няколко хиляди нови апартамента в жилищният комплекс.

Точният брой на новите жилища ще стане ясен, след като бъде прието предложението. Тогава инвеститорът ще възложи изготвяне на работен проект за новият комплекс.

Ако утре СОС одобри подписването на договора с американския фонд, новата спирка трябва да обслужва между 7 и 10 хиляди пътници на ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсата на хранилища и ниските заплати са основни проблеми на музеите в България
Липсата на хранилища и ниските заплати са основни проблеми на музеите в България
Откраднаха 30 хиляди лева от служителка на аптека в Асеновград
Откраднаха 30 хиляди лева от служителка на аптека в Асеновград