НОВИНИ

„София стартъп експо“: Можем ли да спестим до 30% от сметките за ток и вода?

Можем ли да спестим до 30% от сметките за ток и вода? Има ли лесен вариант да превърнем жилището си в умен дом? Отговор дават стартиращи компании, които представиха своите технологични продукти в рамките на изложението „София стартъп експо“, което се провежда в „София тех парк“.

Николай Минков
от Николай Минков
20:25, 13.03.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Чрез три устройства, една стартираща българска компания предлага интелигентно решение за оптимизиране разходите на домакинствата и фирмите при консумацията на вода и електроенергия.

Те мерят пиковото потребление на ток и вода през денонощието в едно домакинство и кои електоруреди дават най-голям разход. Така всеки може да прецени дали да ги подмени с енергоспестяващи или пък да намали тяхното ползване.

Ренета Борисова, представител на стартираща компания: С нашето технологично решение домакинствата могат да спестят от сметките си за вода и ток до 30 процента, а фирмите могат да реализират икономии до 40%.

Пералня, климатик, печка, бойлер, подово отопление или осветление можем да включим дори ,ако сме на километри от дома чрез технологично решение на българска стартираща компания.

;

Смарт телефон, мобилно приложение и до осем датчици могат да превърнат нашето жилище в умен дом, в който да управлявате своите електроуреди - дистанционно, по интернет.

Иво Мирчев, управител на стартираща компания: Разработваме изцяло в България електроника за управление на дома. Управляваме абсолютно всички уреди в дома през интернет. Продаваме основно в чужбина.

Министерството на икономиката и Агенцията за инвестиции подават ръка на прохождащия бизнес, за да решат основния проблем пред стартиращите компании - финансирането и контакт с утвърдени на световния пазар корпорации, които да ги подкрепят.

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката: Това , което предстои за настоящия програмен период, са над 150 млн. евро, по различни програми. Това са оперативна програма Иновации и конкурентоспособност и доста на брой финансови инструменти, които с подкрепата на държавата и Фонда на фондовете, ще бъдат управлявани, така че да се насърчи предприемачеството в България.
;
Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции: Нашето голямо очакване е, че стартиращите компании ще бъдат един ден големите компании, които ще оперират на глобалните пазари. И именно през нашите контакти, с големите фирми, можем да им даден перспектива за развитие.

Общо 35 компании участват в тазгодишното издание на София стартъп експо, което продължава и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детското отделение в болницата в Сандански спря приема на пациенти
Детското отделение в болницата в Сандански спря приема на пациенти
Пет години от избирането на папа Франциск начело на Светия престол
Пет години от избирането на папа Франциск начело на Светия престол