НОВИНИ

София става все по-атрактивна за туристи

София става все по-атрактивна дестинация за туристите. Близо 15% повече туристи тази година са посетили столицата ни. Сред най-привлекателните обекти са находките, част от Антична Сердика. Това е причината Столична община да инвестира в реставрацията и консервацията на три исторически значими обекта. От следващата година Ларгото вече ще се стопанисва от общинските власти, а не от Министерството на културата, както е досега.

bnt avatar logo
от Тереза Ставрева
21:10, 11.10.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Западната порта на античния град Сердика, Триъгълната кула и Базиликата „Св. София“ ще бъдат реставрирани до пролетта на 2017 г. До началото на зимния сезон трябва да приключи антисеизмичното укрепване на южната страна на базиликата. Тя е силно засегната от три земетресения - две от 19-и век и от едно от 2012-а година.

Д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столичната община
"Сеизмично това беше една доста проблемна сграда, все пак на 1500 години ние бяхме длъжни да направим всичко възможно за нейното укрепване."

Укрепването на Западната порта, част от крепостната стена на Сердика, е другият основен обект на прочуване и реставрация. А когато Западната порта на античния град Сердика бъде реставрирана, тук ще се организират различни културни мероприятия като концерти и театрални представления.

Последният обект, част от проекта за възстановяване на Античния град е Триъгълната кула на булевард "Мария Луиза". Тази пролет тя ще заработи като модерен комплекс за изложби и семинари с акцент в дигиталното изкуство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Словакия е изпратила 25 полицаи за охрана на българско-турската граница​
​Словакия е изпратила 25 полицаи за охрана на българско-турската граница​
Разследва се случай с нахапано момиченце в ясла в Бургас
Разследва се случай с нахапано момиченце в ясла в Бургас