НОВИНИ

Софийска градска прокуратура започна проверка за сделката с "Царските конюшни"

Софийската градска прокуратура започна проверка за сделката с имотите в бившите "Царски конюшни". Това съобщиха от държавното обвинение. За сделката се разбра в четвъртък, когато БСП обяви, че с подписа на областния управител Веселин Пенев, частна фирма е придобила имота на безценица, след като държавата излиза от съсобственост на терена.

bnt avatar logo
от П. Ангелова, Д. Маркова
18:25, 10.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Прокурорската проверка е образувана по сигнал на депутата от БСП Жельо Бойчев и председателя на Гражданския съвет на партията Калоян Паргов. Те са свързани с договорите за прекратяване на съсобственост между държавата и търговското дружество "Евротранс билд". Сигналите са препратени в градското обвинение от главния прокурор Сотир Цацаров.

В прокуратурата са получили и доклада от спешната проверка на Главния инспекторат в Областната администрация на София, която беше възложена от премиера Борисов. Материалите съдържат твърдения за неправомерни действия по повод на извършена разпоредителна сделка с имот - държавна собственост, допълват от държавното обвинение.

В доклада на Главния инспекторат по възложената от премиера проверка са приложени писмата между областната управа и институциите и министерствата-собственици на част от сградите. От тях става ясно, че всички ведомства са имали резерви към сделката.

Известно до момента е, че имотът в центъра на София, който е близо 7.5 дка е бил продаден за малко над 650 хиляди лв без ДДС. Купувач на мястото е "Евротранс билд" ЕООД на Янко Иванов, който преди години е бил съдружник в КТБ. Наблюдаващите прокурори са изискали от Областната администрация пълната документацията за извършената сделка. Както и вътрешните правила, които регламентират задълженията на длъжностните лица при сключването на подобни сделки. От прокуратурата посочват, че проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове.

Днес в декларация партиите от Реформаторския блок се обявиха против приетата оставка на областния управител на София Веселин Пенев.

В тази декларация от Реформаторския блок предупреждават, че няма да допуснат да се превърнат в пушечно месо в предизборната кампания и настояват ГЕРБ да не назначава нов областен управител.

Веселин Пенев първо отказа да се оттегли от поста, докато проверяващите не установят злоупотреби. Той твърди, че няма нарушения на закона и сделката не само не е ощетила, а е изгодна за държавата. По-късно областният управител все пак подаде оставка, която беше приета веднага от премиера Борисов. В декларацията си реформаторите заявяват още, че ако проверката потвърди невинността на Пенев, те ще настояват за възстановяването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Кунева няма да допусне хаос на 15 септември
Министър Кунева няма да допусне хаос на 15 септември
За момента няма данни за пострадали българи вследствие на пожара на Тасос
За момента няма данни за пострадали българи вследствие на пожара на Тасос