НОВИНИ

Софийските адреси на Дякон Левски

Драгалевският манастир е един от адресите, на които е отсядал Апостолът на българската свобода, докато е бил в София и региона. На паметната плоча, поставена в манастира, посветена на Левски, още от вчера туристи и вярващи поставяха цветя. Писателят и блогър Георги Момчил Попов е проучил софийските адреси на Левски.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тодор Литовски
19:35, 19.02.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Паметната плоча в Драгалевският манастир подсеща посетителя, че Апостолът на свободата е бил приютяван тук по време на обиколките му из България. Писателят Георги Момчил Попов, чийто род произхожда от Драгалевци, е открил автентичен разказ за пребиваването на Левски в манастира. Записан е едва 100 години след случката, след като е предаден от местен жител, и се съхранява в сборник на БАН.

Георги-Момчил Попов, писател: Левски го предупреждават, че идва потеря да го търси и трябва да намери начин да се скрие. Той пита, изведени ли са говедата на паша - не са - той казва. Добре, извежда говедата на паша, посреща турците най-спокойно. Те го питат, има тука някой непознат, той казва, не, отдавна не е имало непознат чуждоземец. "Може да си ходите спокойно" и той си тръгва.

В Софийско Левски основава революционни комитети в село Биримирци и в село Герман - в хана на Хаджи Боне Петров, който се е намирал срещу резиденция Врана, на Цариградско шосе. Хаджията е от близкото с. Герман, а на сбирката присъстват жители от околните села, сега квартали на София. След залавянето на Левски мнозина от комитета, начело с хаджи Боне, са изпратени на заточение.

Георги-Момчил Попов, писател: Третото място е в хана на хаджи Боне, пак, на Солни пазар, от което са останали писмени свидетелства в книгата на внука му.

София е съхранила още следи за Левски. Табела на вековният чинар, който е бил на някогашния Житни пазар, пази спомена за хан, където е отсядал Апостолът. А за средновековната църква Св. Петка Самарджийска, разположена в геометричния център на София, учени твърдят, че е Апостолът на свободата е намерил вечния си покой. Но това е само една от многото версии на мистерията за гроба на Левски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Платформа за онлайн търговия свързва наши производители с китайски инвеститори
Платформа за онлайн търговия свързва наши производители с китайски инвеститори
Благородни елени намериха нов дом в Източните Родопи
Благородни елени намериха нов дом в Източните Родопи