НОВИНИ

Софийският университет отбеляза патронния си празник за 131-ви път

В деня на свети Климент Охридски - Софийският университет отбеляза своя патронен празник за 131-ви път. В словото си ректорът проф. Анастас Герджиков каза, че Алма Матер остава българският университет с първо място в най-много професионални направления в рейтинговата ни система и с голяма преднина пред втория класиран.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:58, 25.11.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В началото на честването Академичният съвет, начело с ректора, поднесе цветя и венци пред паметника на Свети Климент Охридски. На тържеството в Аулата, проф. Анастас Герджиков отбеляза, че през изминалата година университетът е запазил позициите си в световните рейтингови класации.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ: Той е единственият български университет в първите хиляда в световните класации, това означава, че университетът е в първите 4 % на световните университети, а в някои направления в първите 2 %.

От ръководството на университета напомниха, че и Алма Матер се готви за бъдещето, защото технологичната революция променя света и е трудно да се предвиди какви ще са бъдещите професии и какви качества ще трябва да има бъдещият висшист. По традиция бяха раздадени дипломите на новоизбраните професори и осем специални награди и стипендии. Сред тях и съвместната стипендия с БНТ на името на д-р Младен Младенов. Връчи я журналистът Георги Младенов, получи я студентът Стефан Йорданов.

Стефан Йорданов, студент " Журналистика", 3 курс: За мен е изключителна привилегия да бъда носител на точно тази стипендия, тъй като за мен д-р Младен Младенов е показно за това какво трябва да представлява един човек, свързан с телевизията. Надявам се един ден да мога да работя в телевизия, ако мога и в Българската национална телевизия.

Бяха раздадени стипендии и на името на Евлоги и Христо Георгиеви, Надежда Дженева, проф. Михаил Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 младежи получиха еднократна стипендия от инициативата Подкрепи една мечта
30 младежи получиха еднократна стипендия от инициативата "Подкрепи една мечта"
Европол удари Ислямска държава в интернет
Европол удари "Ислямска държава" в интернет