Софийският университет "Св. Климент Охридски" на 130 години

8-ми декември е - празник на студентите. А Софийският университет "Свети Климент Охридски" празнува 130 години от основаването си. На този ден през 1888 г. Народното събрание приема закон за преобразуване на висшия педагогически курс към първата мъжка гимназия във висше училище. Затова именно днешният ден е избран и за празник на българските студенти. Кулминацията на годишнината на университета беше тази вечер с тържествено събрание и концерт в Народния театър.

Айше Сали
от Айше Сали
преди 1 година
Чете се за: 00:41 мин.
Животът

Единственият български университет е сред 1000 най-добри в света и на първо място в половината професионални направления, изучавани в страната. Днес най-старото ни висше учебно заведение предлага избор между 118 специалности след завършено средно образование и повече 400 магистърски програми. Просветителството обаче остава най-важната задача.

Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски": Стремим се да не затваряме знанието между стените на университета, а като нашия патрон Св. Климент Охридски да разпръснем духовността навсякъде и да достигнем от студентските аудитории и изследователските лаборатории до цялото общество. Не само да образоваме, а и да възпитаваме в духовност, културни традиции, морални ценности и човечност.

На тържественото събрание президентът Румен Радев сравни поколенческата мисия на днешните студенти с неговата битка за България - възтържествуването на справедливостта.

Румен Радев, президент на Република България: Не забравяйте, че комформизмът може да е път в кариерата, но и път към щастието! Преследвайте мечтите си, но бъдете непримири към промяната! Днес някои се опитват да ни казват, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона.

По случай 130-годишнината от Алма Матер връчиха юбилейни плакети. Първият беше за държавния глава.

Топ 24
Най-четени