Соломон Паси: Идеята за демилитаризиране на Черно море се лансира за първи път

В студиото на "Още от деня" президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси каза, че днес специално се е обърнал чрез Туитър към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и го е попитал как вижда той възможността за засилено военноморско присъствие на Алианса в Черноморието, включително за изграждането на военноморска база, съвместна със САЩ и сили на НАТО под командването на Алианса. Ето какъв отговор е получил от г-н Столтенберг: "Черноморската сигурност е важна за НАТО. Нашите военни, които планират военните ни операции в момента разглеждат увеличаващи се възможности за военновъздушно и военноморско присъствие в региона".

от БНТ
преди 4 години
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Соломон Паси: Идеята за демилитаризиране на Черно море се лансира за първи път

По думите на Паси, това е изключително сериозен отговор и това е много ясно послание и това е отговор, който при нас идва след срещата на върха на НАТО във Варшава. Това означава, че той знае какви са тенденциите, какви са нагласите и ни казва една изключително ясна тенденция, в която ни дава възможност България да се включи по правилния начин в една такава инициатива на НАТО.

Около идеята за демилитаризиране на Черно море, която беше изтъкната преди дни от премиера Бойко Борисов, Соломон Паси каза, че ние чуваме от българския премиер да се лансира стратегическа инициатива. "Откакто подписахме договора за членство в ЕС през 2005 г., вече 11 години на българския политически небосклон не е била лансирана мащабна, стратегическа, външно-политическа инициатива и за първи път чуваме нещо такова", каза Паси.

"Второ, ако това послание беше излязло от български премиер преди поканата за членство в НАТО през 2002 г., то тази покана за членство нямаше да дойде. И трето, тази наистина прекрасна идея може да се реализира чак след 2-3 или повече политически поколения, защото в момента от чисто практични нужди, колкото и да ни харесва отсъствието на въоръжение, няма как да убедиш Русия да премахне своите въоръжения, включително 5-те подводници, въоръжени с крилати ракети с обсег на действие 1500 км, няма как да убедиш Турция да се откаже от своите въоръжения, както и Румъния и няма как да убедиш Грузия и Украйна, които имат анексирани от Русия територии, че те трябва да се обезоръжат в момента и това е начина да намерят мир", обясни още Соломон Паси.

Топ 24
Най-четени