Съоснователят на Фейсбук Крис Хюз поиска компанията да бъде разделена на три части, съобщава Си Ен Ен.Хюз написа писмо, публикувано от вестник "Ню Йорк Таймс", в което се казва, че Марк Зукърбърг, който е основен акционер, председател на борда на директорите и изпълнителен директор, има прекалено много власт.

© БГНЕС

"Време е регулаторните органи да разцепят Фейсбук", пише Хюз - "Марк Зукърбърг има власт, която не подлежи на никаква проверка, както и влияние, което надхвърля всичко в частния или държавния сектор", казва още бившия сътрудник на Зукърбърг.

Крис Хюз казва, че е разочарован от самия себе си и останалите разработчици от ранните етапи на изграждане на "Фейсбук", които не са предвидили колко влиятелен ще стане алгоритъмът за новинарския поток (News Feed) на интернет гиганта.

Крис Хюз: Алгоритъмът на новинарския поток може да променя културата на нашата страна, да влияе на изборите и да дава власт на лидерите на националистите.

Според съоснователя на "Фейсбук", Марк Зукърбърг се е заобиколил с хора, които подкрепят разбиранията му и не му противоречат. Хюз добавя, че водени от желанието на Марк Зукърбърг да доминира и неговата състезателна натура, "Фейсбук" контролират 80% от приходите от социални мрежи в целия свят. Той нарича "Фейсбук" "могъщ монополист" и призовава компанията да бъде принудена да продаде социална мрежа "Инстаграм" и приложението за съобщения "УотсАп", които са част от нейното бизнес портфолио.

Крис Хюз е поредният от много видни предприемачи, които в последно време поискаха по-стриктен контрол върху социалната мрежа и други онлайн платформи.