НОВИНИ

Сотир Цацаров: Кръгът на обвиняемите лица за НДК не е предопределен

Възможно е заради случая НДК да бъдат повдигнати обвинения и на министри. От днес бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош вече официално е обвиняем. Той ще отговаря за нецелево изразходване на средствата, отпуснати на НДК за подготовката за българското председателство на ЕС, както и за безстопанственост. Тази сутрин Боршош се яви пред следствието, за да се запознае с обвинението. От прокуратурата уточниха, че разследването е в начален етап.

Айше Сали
от Айше Сали
18:04, 19.07.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Първото обвинение към бившия директор на НДК е за безстопанственост. Заради автомобила, който ползвал. Това е 1 от общо четирите хиляди договора, сключени само с подписа на Мирослав Боршош. Проверката на документите продължава, а според прокуратурата има и още такива договори. Затова е възможно да бъдат повдигнати и други обвинения.

Бившият изпълнителен директор е подведен под отговорност и за начина, по който са похарчени 17 млн. лева, отпуснати за подготовката на председателство на ЕС. От прокуратурата съобщиха, че 1 милион 700 хиляди лева от тях не са използвани по предназначение. Те са безвъзвратно загубени, а за какво точно са отшили е следствена тайна, каза пред медиите Румяна Арнаудова.

Какво се е случило с останалите 15 млн. лева и до края на мандата на Боршош, ще научим от допълнителната съдебно-счетоводна експертиза. Днес бившият изпълнителен директор се яви пред следствието, но на излизане беше лаконичен.

Мирослав Боршош, бивш изпълнителен директор на НДК: Поисках, но не ми бяха представени никакви доказателства. Не се отказвам от нищо, което беше направено през тези две години. Заставам зад работата си и зад всичко, което сме постигнали. Всичко, което сме направили, е не само важно и значимо, но и по законов път. Във вторник пред временната комисия ще представя своята позиция и истината по случая.
- Много министри казаха, че не сте им представяли никакви документи и отчети, как ще коментирате това?
- Много ви благодаря! Хубав ден ви желая!

От прокуратурата не пожелаха да коментират дали някой над Боршош е трябвало да бъде наясно с разходите и нарушенията.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ако отговоря на този въпрос, ще трябва да отговоря кой е следващият обвиняем. Нека да дадем възможност на прокурорите да си свършат работата. - Означава ли, че трябва да очакваме да бъде повдигнато обвинение и на някой министър? - Означава, че прокурорите продължават да събират доказателства.
Сотир Цацаров, главен прокурор: Ако се установи, че за извършвани нередности принципалът е бил сигнализиран и не е предприел, нищо, естествено, че той също би носил отговорност. Това исках да кажа, с това че кръгът на обвиняемите лица не е предопределен.

Разпитът на министрите, отговаряли за НДК, е започнал вчера с вицепремиера Томислав Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: По всякакъв начин съдействах на следствието и прокуратурата да си свършат добре работата. Разказах всичко, което ми е известно, това което е проверимо в документите, това което може би е отвъд документите, защото коментирахме и срещи и разговори, които са водени. Отговорността защо съм държал на работа един оперативен ръководител, който е изпълнителен директор на едно държавно дружество, ако в последствие той бъде осъден, ще си я понеса.

Още двама министри ще бъдат разпитани до края на седмицата. Сред доказателствата е и докладът на агенция "Държавна финансова инспекция", който ще установи дали има нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провежда се протест на близки на пострадали от катастрофи
Провежда се протест на близки на пострадали от катастрофи
ГЕРБ внася промени в Закона за устройство и застрояване на София
ГЕРБ внася промени в Закона за устройство и застрояване на София