COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сотир Цацаров назначи проверка за субсидиите на партиите

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да провери дали партиите са получили партийните си субсидии за миналата година при спазване на закона. Причината - изнесен материал, в който се твърди, че партиите са получили неправомерно с 6 милиона лева повече субсидии. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че законодателството е несъвършено, а омбудсманът Мая Манолова призова депутатите да попитат финансовия министър.

Александър Марков
от Александър Марков
17:20, 22.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда на Върховната административна прокуратура да изиска информация от Министерството на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата дали партиите са получили 38 вместо 32 милиона лева субсидии за 2018 г.

В медийни публикации се твърди, че партиите са получили с 6 519 540 лв. повече, като "цената" на един действително получен глас вместо определените с бюджета 11 лв. незаконосъобразно е увеличена на 13 лева и 23 стотинки.

Според омбудсмана и специалист по изборно законодателство Мая Манолова, Законът за политическите партии е нарушен.

Мая Манолова, омбудсман: Всъщност партиите са получавали субсидия и за гласове, подадени и за независими кандидати, за партии, които не са преминали еднопроцентовата бариера, а също така и за протестно гласуващите граждани в квадратчето "не подкрепям никого", което очевидно е нарушение на закона.

Според омбудсмана, изпълнителната власт и финансовият министър трябва да дадат обяснения пред депутатите.

;

Самият Владислав Горанов обясни, че преразепределянето на парите е заради несъвършенство в законодателството.

Владислав Горанов, министър на финансите: За да се получи точно 11 лв. на глас, със сега действащият закон няма как да се случи. Законът така е разписан, че определя общата сума на база на всички партии и коалиции, участвали в изборите, а впоследствие правоимащите да получават такава субсидия са само тези, които имат избрани народни представители.

Владислав Горанов смята, че законът трябва да бъде променен.

Владислав Горанов, министър на финансите: Така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции.

По думите на финансовия министър, в хода на проверката на прокуратурата ще бъдат изяснени всички факти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бум на продажбите на книги във Франция
Бум на продажбите на книги във Франция
Стартира процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“
Стартира процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“